Zorgen geven geen beter morgen
Wanneer we ons zorgen maken over iets, hebben we een bepaalde angst ergens voor. Sommige angsten zijn gezond. Dat wil zeggen dat je je ergens om bekommert, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij je om ieder klein dingetje zorgen maakt en dat kan behoorlijk vervelend zijn. Door je zorgen te maken kom je namelijk innerlijk niet tot rust waardoor het lastig wordt om jezelf te ontspannen. Je kunt dus wel stellen dat het een energievreter is die er voor zorgt dat je minder puf hebt om juist je energie.
Zorgen maken
De een maakt zich over iets anders zorgen dan de ander. En soms maken we ons wel erg veel zorgen, zonder dat dit vaak nodig is. Je ergens zorgen over of om maken is normaal. Het is menselijk en dus ook niet raar ofzo. Toch kan het ooit behoorlijk veel energie vragen en daardoor is ook lastiger om te kunnen ontspannen.
Zorgen maken over de toekomst
Wat zal de toekomst ons brengen? Niemand kan de toekomst voor 100% voorspellen. Er gebeuren altijd onverwachts dingen die je niet aan zag komen. Maar wat nou als je je zorgen maakt over die toekomst? Wat als je continu denkt dat de toekomst er niet goed uit zal gaan zien. Dan maak je je zorgen over iets waar je geen controle over hebt. Niemand heeft die controle. Ook al denk je dat je alles zo goed geregeld hebt waardoor je weinig zorgen hebt, zullen er altijd dingen gebeuren die niet voorzag. En wanneer je je dan toch zorgen maakt over wat de toekomst je zal brengen, is het juist belangrijk dat je hier iets aan gaat doen. Je kunt namelijk voor een groot deel bepalen wat er in jouw toekomst gaat gebeuren.
Ik zeg altijd maar dat je zelf de regie over je eigen leven hebt. Maak je je dus zorgen of je in de toekomst nog wel werk hebt? Zoek dan naar een oplossing en onderneem actie. Zit jij zorgenvast maak dan een afspraak met mij, praten over je zorgen helpt. Samen praten helpt je om je zorgen vanuit een andere hoek te zien. Je zult verrast zijn hoe een samengesprek je zorgen doet smelten. Zorgen maken om iemand.
Zorgen maken om iemand
Je zorgen maken om iemand is goed. Dit wil zeggen dat je om iemand geeft en dat je wil dat het goed komt met diegene. Maar wat kun je nou het beste doen als je je zorgen maakt om iemand? Je kunt verschillende dingen doen. In eerste instantie zou je eens kenbaar kunnen maken dat je je zorgen maakt om diegene. Hopelijk geeft die persoon er een luisterend oor naar en zal hij of zij zeggen dat het niet nodig is om je zorgen te maken.
Maar wanneer je dan nog twijfelt, zou je er ook voor kunnen kiezen om je zorgen met iemand anders te delen. Iemand anders ziet dit misschien heel anders en zal ook hetzelfde zeggen als degene waar jij je zorgen over maakt. Ook kan het zijn dat degene waar je het er mee over hebt, zich eigenlijk toch ook wel zorgen maakt. Samen kun je dan op zoek gaan naar wat nu het beste is om te gaan doen. Maar belangrijk is dat als je je zorgen maakt om iemand, dat je er voor jezelf wel iets mee doet. Anders blijft het alleen maar aan je knagen en kan het erger worden.
Is jezelf zorgen maken niet goed
Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Nee, je zorgen maken om iets of iemand is zeker niet verkeerd. Het houd je juist scherp. Het zou zelfs niet goed zijn als je jezelf helemaal nergens om zou bekommeren. Wat niet goed is, is dat je overbezorgd en je te veel zorgen gaat maken om de kleine dingen die er eigenlijk niet toe doen of niet belangrijk zijn. Dit kan namelijk een behoorlijke impact hebben op je mentale gezondheid.
Denk hierbij aan:
- Slecht slapen
- Je suf en energieloos voelen
- Jezelf onrustig voelen en misschien ook wel angstig voelen
- Het hebben van concentratieproblemen
- Overmatige stress
Daarnaast zijn er ook nog lichamelijke klachten die op kunnen treden als je last hebt van overmatige stress. En ook daar blijf je liever van weg. In bepaalde mate je er zorgen over maken is dus helemaal niet erg, maar het beste blijft dit wel binnen de perken. En als je zorgen de controle over je leven teveel overneemt, is het tijd om daar iets aan te gaan doen.
Minder zorgen maken
Wanneer je van jezelf bewust bent dat je je minder zorgen moet gaan maken, ben je in ieder geval al op de goede weg. En om het je wat gemakkelijker te maken heb ik hier een aantal tips voor je waardoor jouw zorgen wat minder kunnen worden.
Zorg voor afleiding
Afleiding is goed voor een mens. Wanneer we niet genoeg om ons heen hebben, gaan we ons vervelen. En dat zorgt er tevens ook voor dat je juist tijd hebt om je ergens zorgen over te gaan maken. Ga wat leuks doen. Verzet je gedachten door iets te ondernemen. Zorg er voor dat de zorgen niet continu je hoofd binnen kunnen dringen, maar zorg er voor dat je wat beters aan je hoofd hebt, namelijk meer leuke dingen.
Maak van die olifant een mug
Je maakt je zorgen, maar is de mate van zorgen dat je maakt misschien niet wat overdreven? Wellicht ben je er zo erg mee bezig, dat je zorgen alleen maar groter worden. Hoe meer je er over piekert, des te onrustiger je er over wordt. Denk dus eens goed na of het misschien niet wat te overdreven is.
Maak van die mug waar je een olifant van hebt gemaakt gewoon weer een mug. Misschien klinkt dit wat simpel. Maar het is belangrijk om goed na te denken over hoe groot het probleem daadwerkelijk is, en niet hoe groot je het gemaakt hebt.
Have a little faith
Sommige mensen kunnen zich overal wel zorgen over maken, maar het is ook zo dat je moet proberen om wat meer vertrouwen te hebben. Wanneer jij je zorgen maakt om iemand, vraag jezelf dan af of het iedere keer terecht is. Bedenk bij jezelf of het misschien niet wat overdreven is en je misschien juist wat meer vertrouwen moet hebben dat het wel goed komt.
Los het op
Een andere tip die ik je mee wil geven is, los het op. Wanneer je je zorgen maakt, kun je eindeloos blijven piekeren. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om het aan te pakken. Stel jezelf de vraag: ‘Wat kan ik doen zodat mijn zorgen verdwijnen?’ Wanneer je het antwoord daar op weet, weet je wat je te doen staat.
Leren loslaten
Ons zorgen maken heeft ook te maken met iets vasthouden. We houden ons vast aan een bepaalde gedachten. De gedachte dat iets misschien wel eens fout zou kunnen gaan. Maar wat nou als je niet alles kunt onder controle kunt houden? Juist, dan ga je je zorgen maken omdat je niet weet wat er gaat gebeuren. En een feit is dat je nou eenmaal niet overal controle over kunt hebben. Sommige dingen gebeuren toch wel. Of jij er nou druk of niet druk om maakte, ze gebeuren. Daarom is het ook belangrijk dat je dingen leert los te laten.
Praat met iemand
Door je zorgen met iemand te delen, kan er vaak al een hele last van je schouders vallen. Daarbij kan iemand anders ook met een frisse blik naar jouw zorgen die je hebt kijken. Je bent er zelf waarschijnlijk al zo lang over het malen en aan het piekeren, dat de zorgen alleen maar groter zijn geworden, terwijl dat misschien wel helemaal nergens voor nodig is. Iemand anders kan je dan vaak in laten zien dat het wellicht niet nodig is om je zoveel zorgen te maken. Praat er dus over en maak een afspraak en je zult hoe snel je je zorgen op een totaal andere manier gaat zien en ervaren.
Leef meer in het nu
Je kunt je zorgen maken over wat er in de toekomst kan gaan gebeuren, maar daar heb je nooit de volledige grip op. Net als de dingen die in het verleden gebeurd zijn niet meer kunt veranderen. Deze dingen moet je zoveel mogelijk proberen laten rusten. Natuurlijk mag je nog wel eens aan het verleden denken, dat is juist goed. Net als dat je nadenkt over de toekomst. Maar blijf hier niet in hangen. Daarom is het zo belangrijk om te genieten van het hier en nu. Het leven is namelijk veel te kort om niet van de momenten te genieten.
Minder zorgen zorgt voor minder stress
Zoals je een stukje terug hebt gelezen, kunnen veel zorgen stress opleveren. Gezonde stress bestaat ook en is goed. Het zorgt zelfs voor een flinke boost doordat er extra adrenaline vrij komt. Stress voordat je op examen moet en iets nieuwe moet gaan doen wat je spannend vindt zijn gezonden manieren van stress. Maar langdurige stress is daarentegen dan weer niet gezond. Het vreet energie waardoor je uitgeput kunt raken. Maar ook symptomen als hartkloppingen, slaapproblemen, spierpijn, hoofdpijn en slecht eten kunnen wijzen op het hebben van te veel stress. En weet ook dat een stress er uiteindelijk ook voor kan zorgen dat je een burn-out kunt krijgen. Houd dit voor jezelf dus altijd goed in de gaten. Ze zeggen altijd dat voorkomen beter is dan genezen, en dat geldt in dit geval ook.
Maak je niet druk om de dingen, ga niet te veel zitten piekeren en probeer je meer met dingen bezig te houden die je leuk vindt en er echt toe doen. Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren. Vertel me: Welke stap ga jij zetten vandaag in deze zorgelijke tijden?
Praten met Marjanne is een gezellig praatgesprek aan de keukentafel
Het keukentafelgesprek is een gesprek van mens tot mens. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Praten met Marjanne is is een open en vertrouwelijk samengesprek aan de keukentafel voor iedereen die zijn of haar levensverhaal wil delen. Wat er ook speelt in je leven wat niet lekker loopt, ik ben er voor je. Een gesprek met mij kun je zien als een open deur naar je hart en ziel.
Als dame van 60+ kan ik zeggen dat ik beschik over een brede & ruime levenservaring met daarbij gezonde portie kennis aan coaching. Al jaren staat mijn huiskamer open voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek of zomaar het hart wil luchten. Van een gewone babbel tot een diepgaand gesprek, ik ben er voor jou. Voel je dan ook vrij om alle levensgebieden komen aan bod te laten komen; levensvragen, kinderen en opvoedingen, relatie hart- en zielskwesties.
Hoeveel gesprekken je met mij wilt, bepaal jezelf. Zelfs één gesprek biedt ruimte en praktische tips om dingen anders aan te pakken. Het kan ook een eerste stap zijn naar een meer ontspannen en gelukkiger leven. Ik hanteer een gespreksduur van anderhalf uur. Uiteraard ben je niet strikt gebonden aan deze tijd. Langer samen praten kan altijd, alleen vraag ik je om dit vooraf aan te geven.
Als je een gesprek met mij wilt dan kan vaak binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je kunt een gesprek aanvragen door mij een e-mail te sturen met daarin je persoonsgegevens, gewenste datum en tijd en natuurlijk waarover je met mij een gesprek wilt aangaan. Ik zal zorgen dat er verse koffie of thee voor je klaar staat. Voel je welkom …
Warme groet Marjanne.