Heb je weleens nagedacht over deze eenvoudige vraag? Het is een simpele vraag die je kan helpen om je doelen te bereiken. Denk eens na over je dagelijkse leven. Dit zit vol druk, verplichtingen en doelen die bereikt moeten worden. Wat heb je écht nodig?

Je krijgt wat je verdient. Is dat echt zo? Het is een uitdrukking waar we gul mee strooien: Bijvoorbeeld als de zon stralend schijnt op een bruiloft. Maar, ook als een actrice of atleet denkt dat drugsdealer zijn een lucratiever beroep is, en ze vervolgens worden opgepakt in een land waar ze hard optreden tegen dergelijke mensen. Op het moment dat je je realiseert dat je respect verdient, zul je uitspreken en ontvangen wat je nodig hebt: erkenning. Op het moment dat je ontdekt dat je het verdient om gelukkig te zijn, zul je de motoren van verandering in beweging brengen. En langzaam maar zeker zul je evenwicht en vervulling bereiken.

Welnu, we weten dat al deze principes moeilijk te verwezenlijken zijn. In ons dagelijks leven zijn we te gehecht aan dingen en mensen. Je weet dat je meer erkenning nodig hebt van je partner of familie, maar … ‘Hoe bereik je dit als zij hiertoe niet de eerste stap zetten?’ In werkelijkheid moet verandering altijd beginnen bij onszelf. Mensen veranderen niet. Daarom is het aan jou om binnen je mogelijkheden te bereiken en verkrijgen wat je verdient. Omdat elke beweging, elke verandering in je houding, hoe klein deze ook mag zijn, geweldige dingen kan voortbrengen. Soms is het lastig om iets wat vast zit in beweging te krijgen. Zoek dan naar een open hand bij een ander die wel de mogelijkheden ziet om je te geven dat wat je nodig hebt. Het enige wat dat van je vraag is om je kwetsbaar op te stellen en die open hand te aanvaarden.

 

Vraag wat je nodig hebt

Jouw pijn heeft niets te maken met verdienen

Wil je van je shit je vruchtbare mest maken? Dan is dit de belangrijkste stap in het proces. En eentje die de meeste mensen overslaan. Begrijpen en geloven dat je datgene wat je is overkomen niet hebt verdiend. Je maakt iets heftigs mee, misschien zelfs traumatisch. Dat kan iets uit je jeugd zijn dat diepe wonden achter heeft gelaten, of het feit dat je gisteren van je fiets bent gevallen (of wellicht iets ertussenin). Wat het ook is, bijna iedereen weet wel dat het belangrijk is om erover te praten en het te accepteren. Een groot deel van het verwerkingsproces vindt plaats wanneer je jouw sores met iemand deelt. En je verzetten tegen het verleden is het meest nutteloze wat je ooit zal doen; je hebt de garantie er niets mee te bereiken. Maar het is daarnaast ook ontzettend belangrijk om jezelf wijs te maken (en als het even kan het ook te menen) dat je het niet hebt verdiend.

Je wacht niet op het lot, je creëert het
Jij bent de architect van jouw leven. Terwijl je vooruit beweegt en het creëert, zal de reis zelf obstakels voor je voeten werpen die je moet overwinnen en waarvan je dingen kunt leren. Welnu, als je niet zeker bent over wat je verdient, dan is het heel goed mogelijk dat je verdwaald zult raken.

Als er iets is dat je verdient, dan is het wel dat je gelukkig bent. Dus, ga niet gewoon maar zitten wachten op wat het lot voor jou in petto heeft. Sta op en begin door middel van je daden en gedachten jouw lot te creëren. Sommige mensen zijn onzeker over wat ze verdienen. Ze laten de tijd voorbijgaan en zo rijgt het leven hun prestaties, alsook hun tragedies, aaneen. Als je er niet zeker van bent dat je waardigheid, vrijheid en het recht op persoonlijke groei verdient, dan is het goed mogelijk dat derde partijen deze principes zullen schenden zonder hiervoor om jouw toestemming te vragen.

Laat dit niet toe. Als er iets noodzakelijk is om elke dag te ontwikkelen, dan is dit wel de behoefte om ontzettend duidelijk voor ogen te hebben wat je werkelijk verdient. En begrijp me niet verkeerd, jezelf toestaan om te hebben waar jij behoefte aan hebt en wat jij verdient is niet egoïstisch. Het betekent simpelweg dat je voor jezelf zorgt, dat je respect hebt voor jezelf en dat je over jezelf en je gevoel van eigenwaarde waakt. Vraag wat je nodig hebt en je zult ontdekken welke wegen er voor je open gaan. En als je geblokkeerde wegen tegenkomt maak dan een afspraak met mij als praatkompas.

Luister naar je innerlijke stem

Wanneer was de laatste keer dat je tegen jezelf sprak? Denk je dat het een zinloos gesprek was? De waarheid is dat hoewel het moeilijk te geloven is, het eigenlijk ontzettend moeilijk is om een authentieke innerlijke dialoog tot stand te brengen. Onze geest is vaak gevuld met ‘ruis’. Beperkende gedachten, zorgen, het terugdenken aan de fouten die gedurende de dag gemaakt zijn, de woorden die al dan niet zijn uitgesproken; dit alles laat maar weinig ruimte over voor onze innerlijke stem.

 • Wijd per dag één of twee uur aan jezelf. Het zou jouw eigen persoonlijke en vertrouwelijke ruimte moeten zijn. Ontspan en begin door jezelf te vragen hoe je je voelt. Stel jezelf vervolgens een andere vraag: wat heb je nodig?
 • Confronteer jezelf tot slot met de volgende kwestie: denk je dat je elke dag van je leven jezelf bent? Af en toe plaatsen we de behoeften van anderen boven die van onszelf. Langzaamaan vergeten we onszelf op deze manier en groeien we uit tot ‘een schaduw van onszelf’. Wees voorzichtig.

Zoals je kunt zien, moet je met je eigen innerlijke kracht, vastberadenheid en wilskracht ontzettend duidelijk voor ogen hebben waar je beperkingen liggen en welke weg je moet volgen. Als iemand jou onderschat, jou aanvalt met ironie of zichzelf elke dag weer tot prioriteit maakt, waarbij hij jou op de achtergrond laat, dan overschrijdt hij de grens van wat jij zou moeten toelaten. Dit verdien je niet. Je verdient wat je nodig heb vertrouw daarop.

Houd de volgende makkelijke principes altijd in gedachten:

 • Jouw gedachten zijn bepalend voor je omgeving: Het gaat niet om wat er gebeurt, het gaat om wat je hierover denkt.
 • Denk op een vrijere manier, wees open. Vermijd angsten, ontkenning en besluiteloosheid. Verbreed je perspectieven. Stap elke dag uit je comfortzone. Durf vrij en open in de wereld te staan. Vraag wat je nodig hebt en ontdek wat er dan gebeurt.
 • Vind je dat je het verdient om onafhankelijk te zijn? Om je eigen plekje in de wereld te hebben? Neem jezelf elke dag voor om je doelen voorbij te streven. Uiteindelijk zal dat wat je nodig hebt komen: jouw eigen erkenning en persoonlijke tevredenheid.
 • Verdien je iemand die oprecht van je houdt? Begin door de persoon te zijn die je wilt zijn. Als je trots bent op jezelf, zul je de persoon aantrekken die jouw hart werkelijk nodig heeft.
 • Verdien je het om gelukkig te zijn? Doorbreek dan de barricades. Blijf uit de buurt van mensen die je kwetsen. Beleef nieuwe dingen en je zult elke dag dichter bij datgene komen dat je nodig hebt: werkelijk welzijn, persoonlijke vervulling.

 

Vraag wat je nodig hebt

De cirkel van ronddenken

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken, blijf ik denken zoals ik altijd dacht.
Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht, blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.
Als ik blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd, blijf ik doen zoals ik altijd heb gedaan.
Als ik blijf doen zoals ik altijd heb gedaan,
Blijft mij overkomen wat mij altijd overkomt.

Wat heb jij nodig voor jezelf

Als je behoefte hebt aan iets en je zoekt het buiten jezelf, blijft alles bij het oude, jij blijft hetzelfde. Je behoefte wordt niet vervuld van buitenaf. Alles wat je nodig hebt, waar je behoefte aan hebt, is in jezelf. Niets en niemand anders kan jouw behoeften vervullen. Alleen jij kunt dat. En dat kan alleen door je bewust te worden van hoe je denkt, wat je gelooft, wat je doet en wat je overkomt.

Weten wat je nodig hebt: Hoe moeilijk vind jij het om echt te voelen wat je nodig hebt? Velen van ons weten het niet. Hoe dat komt?

Ga maar eens na bij jezelf:

 • Vind je het eng om te horen wat je echt nodig hebt (en dan geen oplossing daar voor hebben)?
 • Heb je de tijd om aandacht te besteden aan terugkerende gedachten of gevoelens?
 • Vind je zelf of denk je dat je omgeving vindt dat je maar gewoon door moet gaan en niet zo moet zeuren? Hoe liefdevol ben jij voor jezelf?
 • Weet je het wel maar lukt het je niet om uit gewoonten te stappen? Maak dan een afspraak met mij als life-/zielscoach. Praten is delen en helen.

Praten met Marjanne is een gezellig praatgesprek aan de keukentafel

Het keukentafelgesprek is een gesprek van mens tot mens. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Praten met Marjanne is een open en vertrouwelijk samengesprek aan de keukentafel voor iedereen die zijn of haar levensverhaal wil delen. Wat er ook speelt in je leven wat niet lekker loopt, ik ben er voor je. Een gesprek met mij kun je zien als een open deur naar je hart en ziel.

Als dame van 60+ kan ik zeggen dat ik beschik over een brede & ruime levenservaring met daarbij gezonde portie kennis aan coaching. Al jaren staat mijn huiskamer open voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek of zomaar het hart wil luchten. Van een gewone babbel tot een diepgaand gesprek, ik ben er voor jou. Voel je dan ook vrij om alle levensgebieden komen aan bod te laten komen; levensvragen, kinderen en opvoedingen, relatie hart- en zielskwesties. Hoeveel gesprekken je met mij wilt, bepaal jezelf. Zelfs één gesprek biedt ruimte en praktische tips om dingen anders aan te pakken. Het kan ook een eerste stap zijn naar een meer ontspannen en gelukkiger leven. En … weet dit delen doet helen.

Ik hanteer een gespreksduur van anderhalf uur. Uiteraard ben je niet strikt gebonden aan deze tijd. Langer samen praten kan altijd, alleen vraag ik je om dit vooraf aan te geven. Als je een gesprek met mij wilt dan kan vaak binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je kunt een gesprek aanvragen door mij een e-mail te sturen met daarin je persoonsgegevens, gewenste datum en tijd en natuurlijk waarover je met mij een gesprek wilt aangaan. Ik zal zorgen dat er verse koffie of thee voor je klaar staat. Voel je welkom …

Warme groet Marjanne.

 

Vraag wat je nodig hebt

Chat openen
Welkom! Je kunt via WhatsApp een afspraak met mij maken of een vraag stellen. Graag tot ziens. Warme groet Marjanne.