Spiritualiteit en spruitjes

Voor ons nuchtere Hollanders zijn spruitjes vaak beter te verteren dan spiritualiteit. De groene spruitballen zitten bomvol met vitamines en alle andere soorten gezondheidsstoffen. Toch hebben ze voor velen een slechte reputatie en zijn gevreesd om zo toe te voegen aan de dagelijkse Hollandse Pot. Dat is jammer want goed klaargemaakt zijn ze lekkerder dan lekker. Bij kinderen gaan de alarmbellen en springen alle seinen op rood af als ze het woord spruitje horen. Voor spiritualiteit geldt hetzelfde. Er hangt een zweem om heen van wierook, brandende kaarsen, wijde gewaden en zwevende mensen. Bij het horen ervan flitsten er bij veel mensen kristallen bollen, de Happiness, zweefhutten, vage meditatie en drumcirkels door hun hoofd. Mensen blijven liever leven in hun eigen schijncocon dan dat ze openstaan voor de smaak van een heerlijke spruitje of een gezonde hersendouche van spiritualiteit. Laat ik vertellen dat ze beiden hun eigen unieke smaak hebben, maar ook hun eigen kracht en gezondheid. Lees maar mee en ik beloof je dat je op je eigen nuchtere Hollandse spruitgrond blijft, maar met een andere kijk op spiritualiteit. Mijn coachende keukentafelgesprekken zijn een gezonde mix van spruiten en spiritualiteit.

Geloven in wat dan ook is hard werken

Wie in zichzelf, in anderen, in het leven, in de toekomst, in de onschuld en de onvoorwaardelijke liefde die nodig is om zichzelf en een ander écht te beminnen, beheerst de formule van levenslang geluk. Toch zijn er maar weinig mensen die er bewust van zijn dat het zo simpel is. Wie gelooft er nog in zichzelf? Wie heeft er nog volledig vertrouwen in zichzelf? Liever draaien we een beetje om de brij heen. Achterom- en vooruitkijkend naar wat er niet was en waarschijnlijk ook nooit zal komen. Geloven, In wat dan ook, is hard werken. Geloven is vergelijkbaar met op gewicht blijven. Als je de parallel doortrekt naar geloven, moet je er constant opletten dat je het juiste voedsel tot je neemt, voldoende water drinkt en zorgt dat je beweging regelmatig is. Zoals ik een chocoladebol niet kan afslaan, weiger ik mee te gaan met negatieve van mijzelf of anderen. De negatieve gedachten van de non-believers, de pessimisten, de over-realisten pur sang, de angsthazen, de mensen die willen of kunnen geloven dat er meer dan spruitjes zijn. Of in de liefde in zichzelf – ik kan ze het niet kwalijk nemen. Het leven is te wonderlijk voor mij dat er geen spiritualiteit bestaat. Weet je wat spiritualiteit betekent in zijn pure mooiste vorm?

Spiritualiteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘spirit’ dat ‘geest’ betekent. Spiritualiteit houdt bezield leven in, leven vanuit onvoorwaardelijke liefde. Centraal staat hierbij bewustzijn en met je geest (gedachten) bewust worden en zijn van je zingeving, motivatie en kwaliteiten en hetgeen betekenis aan je leven geeft. Met je geest kan je samenwerken met je ziel, kern of ware zelf dat zijn oorsprong heeft in een andere (geen aardse) dimensie. Sommige mensen ervaren deze ‘andere’ dimensie als goddelijk. Iemand die spiritueel leeft, erkent dat er meer is tussen hemel en aarde.

Spiritualiteit ontwikkelen

Spiritualiteit is een persoonlijke ervaring. Er kunnen bovennatuurlijke krachten worden ervaren, zoals bij bijna dood-ervaringen, abnormale waarnemingen en het waarnemen van onbekende wezens. Er bestaan vele manieren om spiritueel te leven en om spiritualiteit te ontwikkelen. Welke manier aansluit op iemand is heel persoonlijk. Veel mensen mediteren bijvoorbeeld, of genieten van stilte om hun geest en zichzelf te ervaren. Je kunt ook nadenken over levensvragen zoals ‘waarom ben ik hier op aarde? en ‘wat is mijn doel op aarde?’ en reflecteren op gedachten, gevoelens en ervaringen. Deze bezigheden zijn voedend voor de geest (spirit) en Jezelf, net zoals dat eten en drinken voedend is voor het lichaam. Kies hoe dan ook iets waar je blij van wordt en wat goed voelt, dit kan ook het doen van de afwas of lopen zijn! Iedereen is spiritueel; iedereen heeft toch een spirit, een leefdrive! Niet ieder leeft echter spiritueel. Veel mensen leven liever zichtbaar als spruitjes. De smaak is misschien niet lekker, maar je ziet tenminste wat je eet. Want ja wat je niet ziet is er niet is bij veel mensen het credo. Of wat de boer niet kent eet hij niet!

Ik heb ook niet alle antwoorden

De wereld is dwars, vals en vaak oneerlijk. Onschuldige mensen sterven door kwaadwilligen. Kinderen vallen ten prooi aan mensen die leven in duisternis. Overal zijn er rampen en oorlogen. Overal is er levenspijn. Ik heb niet de antwoorden op die vragen. Ik weet alleen dat je als persoonlijk elke dag opnieuw de keuze kunt maken aan welke kant van de lijn jij gaat staan. Leef je in zelfliefde en vertrouwen. Respect voor anderen en toon je liefde aan de mensen om je heen, of laat je je de goot intrekken door de non-believers die niets hebben te verliezen omdat ze niet durven te leven met liefde en geloof. Ze overleven en iedereen die een ander geluid of een andere kleur durft af te geven, is hysterisch en overgevoelig. Aan jou de keuze. Leven in liefde en durven vertrouwen op dat het ergens goed komt.

De wereld is zoals je haar ziet

De wereld is zoals je haar zelf ziet of wilt zien. Iedereen maakt zijn eigen keuze.  En ja, ik weet er zijn pechvogels dat is realistisch. Het is aan jou, geef hun liefde of laat je ze links liggen. Ook als je opgroeit in pure ellende, kun je er altijd nog altijd voor kiezen je leven in liefde te leven. Weet je wat Nelson Mandela zei toen hij na vijfentwintig jaar gevangenschap vrijkwam? “Het was geen marteling. Ik heb mij voorbereid op mijn taak en nu ga ik samen met de mensen die mij gevangen hebben gezet het land besturen, zodat iedereen een betere toekomst krijgt.” Jij en ik verschillen niet veel van Nelson Mandela. Iedereen heeft kracht, edelmoedigheid, onbaatzuchtigheid, liefde en visie in zich.

Helaas zijn de meesten van ons vergeten dat dat zo is. Al van jongs af aan hebben we moeten horen dat we vaak niet deugen, iets niet goed doen of ergens niet mee kunnen komen. En als we topprestaties neerzetten, probeerden ze ons kleiner te maken om anderen niet voor het hoofd te stoten. Eem spruit heeft een harde kop, maar als je die met liefde kookt en bereidt is hij net zo smaakvol als jij ook zo met jezelf omgaat.

Door bijzonder durven te zijn, geloven, door te reiken naar de hoogste sterren en door anderen onvoorwaardelijk lief te hebben en te beminnen, kun je een lichtbaken zijn voor anderen.

Je kunt zijn wie je wilt zijn

Als je je maar lang genoeg verdiept in zelfontwikkeling en spirituele groei, dan is wat je hier leest gesneden koek voor jou. Zo niet, dan hoop ik dat deze blog een eerste aanzet voor jou zal op weg naar je eigen persoonlijke spruitjes spiritualiteit. Wil je er eens over praten? Doe dat! Mijn missie en taak is om mensen te praten over het leven en mijn levenservaring te delen. Spiritualiteit is basic leven. Sommige voelen zich verheven, gaan anders eten en bijzondere kleding aantrekken zodat iedereen kan zijn dat zijn spiritualisten zijn. Échte spirituele mensen lopen niet met hun spiritualiteit te koop. Zij zullen altijd anderen in hun waarde laten en hen toespreken wanneer gevraagd wordt. Ze leven vanuit een liefdevol respect voor zichzelf en anderen.

Liefde geven, liefde ontvangen en geloven in liefde

Dat is niet altijd even makkelijk. Want of je nou spiritueel bent of niet, het leven kan soms behoorlijk een zeephelling zijn zonder einde. Ook jij zult voldoende keren naar beneden donderen als je net denkt boven te zijn. Het leven zal je proberen te verleiden de verkeerde dingen te doen. Allemaal kleine prikkeltestjes die je helpen erachter te komen of je wel sterk genoeg in je schoenen staat. Kijk maar eens naar het eerste deel van Lord of the Rings, waarin Frodo alle monsters en geesten van Midden-Aarde moet trotseren om het kwaad te vernietigen. En het enige wat deze kleine hobbit in zijn wapenarsenaal heeft, is geloof en een zuiver hart. Als je die combinatie in jezelf weet aan te leggen, ben je haast onoverwinnelijk. Natuurlijk zul je nog menig keer vloeken en denken: het leven is klote en dat zal het blijven, hoe positief je het ook benadert. Maar je weet dat je altijd weer terug zult keren op je pad met de onverklaarbare behoefte om een goed, zuiver en liefdevol mens te zijn.

Spiritualiteit is een keuze maken hoe je dat vorm gaat geven en in welke staat je dat gaan doen. Het is net als met de spruitjes, de uitdaging is hoe gezond deze ook is, hoe gaat deze zo bereiden dat hij overheerlijk is. Of geef je op en ga je mee met de meute, die zegt dat het leven nu eenmaal zo is – niet meer en niet minder – en dat je daar realistisch over moet zijn. Maar … is dat zo? Durf jij het leven uit te dagen door het onzichtbare zichtbaar te maken?

Hoe het leven wel is

Geloven in spiritualiteit en een smaakvolle spruit koken zijn zaken die oefening en training vereisen om ze in je leven aan te passen op een manier dat het erbij hoort. Dagelijks tweemaal twintig minuten je suf mediteren, zal van jou geen spiritueel mens maken. Spiritualiteit is een levenskeuze. Aan welke kant van de lijn ga jij staan? De positieve, heldere, liefdevolle kant? Of geef je op en ga je mee met de meute, die zegt dat het leven nu eenmaal het leven is – niets meer en niets minder – en dat je daar realistisch over moet zijn? Ik heb niets tegen realisme. Ik ben er zelfs een fan van. Ik zweef niet op kleedjes door de woonkamer of tuin. Nee, ik sta gezond met beide benen op de grond.

Het leven heeft zijn ups en downs, zijn voors en tegens, zijn goede en slechte dingen. Het ene zal nooit zonder het andere kunnen bestaan, hoe graag ik dat in mijn idealistische droombuien ook wil. De realistische bui komt wel weer. Alleen is er soms een pestbui voor nodig om het positivisme weer te zien. Ik geloof echter niet in het soort realisme dat alles van tafel veegt wat bijvoorbeeld niet te becijferen of te snappen valt. Dan wordt realisme ineens een rigide keurslijf waar je veilig mee kunt levens-bungeejumpen en nooit schaafwonden oploopt. Alleen werkt het zo niet. Dragonfly met Kevin Costner is een van mijn lievelingsfilms; met de overige tig films van hem die ik geweldig vind, wees gerust ik zal je er niet mee lastig vallen. In Dragon Fly wordt de thematiek ‘geloven in iets wat je niet kunt zien of begrijpen’ geniaal behandeld. En uiteraard is het een romantisch en hier daar zelfs klef verhaal, maar de essentie is dat: Geloof je overal brengt, waar je maar wilt. Want als je niet in jezelf gelooft, wie doet het dan voor je?

Het verhaal van Dragon Fly

Kevin en zijn vrouw zijn een artsenpaar en zijn vrouw beslist tegen de wil van Kevin in dat ze kinderen in een noodgebied in Colombia gaat helpen. Hij wil dat niet omdat ze zwanger is en nu aan hun belang moet denken. Zij wil daar echter niets van weten omdat haar levensfilosofie: ‘Je inzetten voor een ander’ niet stopt op het moment dat het je even niet uitkomt. Ze gaat dus met haar dikke buik op stap en al vroeg in de film verongelukt zijn. Vanaf dat moment krijgt de nuchtere en superrealistische Kevin het zwaar. Zijn vrouw spreekt tot hem via kinderen die een bijna-doodervaring hebben gehad. Op zich is dat al geen makkelijke opgave, maar voor iemand die zeker weet dat de wereld er niet zo zwart-wit uitziet als een zebrapad, is het echt schrikken. Overal waar hij komt ziet hij dragonflies, de persoonlijke totem van zijn vrouw. Hij gaat op zoek naar haar, via allerlei mensen, locatie en dromen en komt uiteindelijk op de plek waar zij is verongelukt. Door zelf bijna dood te gaan, maakt hij contact op het niveau waar zijn vrouw zich op dat moment bevindt. Een indianenstam heeft haar dode lichaam uit het water gevist, vlak na het ongeluk. Zij vertellen Kevin, die inmiddels weer is bijgekomen van zijn bijna-doodervaring dat ze niet haar lichaam hebben kunnen redden, maar wel haar ziel. Ze leiden hem vervolgens naar een klein hutje, waar een baby (die iedere vrouw meteen mee naar huis zou willen nemen) in een klein rieten mandje op hem ligt te wachten. Je begrijpt dat Kevin vanaf dat moment niet echt meer een realist is, maar een believer. Geloven heeft vooral te maken met de dingen die je nog niet kunt zien, maar waarvan je overtuigd bent dat ze er zijn. Dat het een kwestie van tijd is voordat het door de kosmos wordt losgelaten en vorm krijgt op ons ronde planeetje.

Alle mensen die succesvol zijn op wat voor terrein dan ook, hebben op de een of andere manier een blind vertrouwen in hun eigen kunnen.

In mijn volgende blog zal ik je weer op reis meenemen op een spirituele levensverdieping. Deze zal vooral gaan over hoe je door het leven gaat als je spiritualiteit net zo omarmt als een spruitje zichtbaar is. Smaakvol en vooral realistisch.

Praten met Marjanne is een gezellig praatgesprek aan de keukentafel

Het keukentafelgesprek is een gesprek van mens tot mens. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Praten met Marjanne is is een open en vertrouwelijk samengesprek aan de keukentafel voor iedereen die zijn of haar levensverhaal wil delen. Wat er ook speelt in je leven wat niet lekker loopt, ik ben er voor je. Een gesprek met mij kun je zien als een open deur naar je hart en ziel. 

Als dame van 60+ kan ik zeggen dat ik beschik over een brede & ruime levenservaring met daarbij gezonde portie kennis aan coaching. Al jaren staat mijn huiskamer open voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek of zomaar het hart wil luchten. Van een gewone babbel tot een diepgaand gesprek, ik ben er voor jou. Voel je dan ook vrij om alle levensgebieden komen aan bod te laten komen; levensvragen, kinderen en opvoedingen, relatie hart- en zielskwesties. 

Hoeveel gesprekken je met mij wilt, bepaal jezelf. Zelfs één gesprek biedt ruimte en praktische tips om dingen anders aan te pakken. Het kan ook een eerste stap zijn naar een meer ontspannen en gelukkiger leven. Ik hanteer een gespreksduur van anderhalf uur. Uiteraard ben je niet strikt gebonden aan deze tijd. Langer samen praten kan altijd, alleen vraag ik je om dit vooraf aan te geven. 

Als je een gesprek met mij wilt dan kan vaak binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je kunt een gesprek aanvragen door mij een e-mail te sturen met daarin je persoonsgegevens, gewenste datum en tijd en natuurlijk waarover je met mij een gesprek wilt aangaan. Ik zal zorgen dat er verse koffie of thee voor je klaar staat. Voel je welkom …

Warme groet Marjanne.

Praten met Marjanne

Chat openen
Waarover wil jij met mij praten?
Wat kan ik voor jou doen?
Samen praten is samen delen en helen met Marjanne. Over jezelf praten is het liefdevolste geschenk wat je jezelf kunt geven. Geef jezelf dat cadeau en ontdek wat die liefde met jou doet.