Samen praten helpt écht

Steeds meer mensen kampen met mentale problemen. Dat kan van alles zijn: burn-out, depressie, een angst- of eetststoornis. Maar ook de huidige tijd waarin we leven maakt dat we het mentaal niet makkelijk hebben. De prestatiemaatschappij laat het nauwelijks toe dat we die dingen delen. Daarom moeten we dat juist wél doen. Al sinds het begin van mijn werk als zielscoach is mijn boodschap duidelijk: wees open en echt. Wees jezelf in alles! Oók en júist praat over je kwetsbaarheden. Pas als je daarover meer durft te praten zul je ook de de oplossingen beter zien. Wat je niet ziet, ‘is er niet’ is vaak het credo. En wat we tegenwoordig op social-media zien, zijn meestal alleen maar de perfecte plaatjes van hoe we het willen, niet hoe het is zijn. Waar ik voor pleit vooral in deze kwetsbare tijd. Wees open, eerlijk en recht door zee. Verstop je niet achter allerlei schijnveiligheden. Ikzelf ben iemand die houdt van helderheid, openheid en vooral transparantie. Om die reden wil ik een signaal afgeven stap over de drempel van mentale kwetsbaarheid en praat. Praten is dé grootste opluchting voor je vaak verstopte brein. Durven praten is delen en dat zorgt voor helen.

Weet je wat je nu vaak ziet? Dat sommige levenszaken te groot voelen, te pijnlijk of te persoonlijk om onder woorden te brengen, dus houd je ze maar binnen. Toch bewijst onderzoek naar psychische draagkracht bij ingrijpende levensgebeurtenissen keer op keer dat praten helpt; dat je afsluiten en stug doorgaan leidt tot veel meer stress en eenzaamheid dan er open met anderen over praten. Of het nu gaat om ziekte binnen het gezin, het proces van ouder worden of welke levensvraag dan ook praten maakt dat je je er makkelijker doorheen gaat.  Want waarom praten we bij de koffie wel over fysiek ongemak, maar niet over wat ons in gedachten bezighoudt of dwarszit? Dat is toch vreemd? Ik nodig je uit om je hoofd leeg te praten bij mij en voel je niet bezwaard om over wat dan ook te praten. Vanuit mijn levenservaring ken ik bijna leefprobleem of breinkronkel, dus voel je welkom.

Praten zonder drempel

Drempelloos praten is voor veel mensen niet makkelijk. De meeste mensen leggen niet gauw hun ziel en zaligheid bloot bij vreemden. Toch zul je zien dat je als die stap neemt je achteraf zult ervaren hoe helend het is geweest om het toch te doen. Delen is helen dat is mijn levensmotto!

Dat mensen hierover niet makkelijk praten daar zijn verschillende redenen voor: 

  • Schaamte om over je eigen tekortkomingen en problemen te praten.
  • Schrik dat de ander dit gaat doorvertellen of er misbruik van gaat maken.
  • Denken dat de ander je toch niet zal kunnen helpen.
  • Vinden dat je altijd zélf je eigen problemen moet kunnen oplossen.
  • Niet goed weten hoe je erover kan spreken.

Toch zijn er goede redenen om wél te praten met iemand die je vertrouwt: 

  • Het zorgt voor opluchting. Je kan een deeltje van de last mee laten dragen door iemand anders.
  • Praten helpt om alles wat er speelt te kunnen ordenen. Het kan zorgen voor meer overzicht. 
  • Iemand anders heeft – letterlijk – wat meer afstand om je problemen te bekijken en kan je helpen om zaken in perspectief te zetten en om verbanden te zoeken. Praten draagt bij aan het verhogen van inzicht
  • De ander kan meedenken over de aanpak van je problemen en kan eventuele oplossingen bedenken die je zelf niet (meer) ziet. Ik kan je eventueel doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp mocht dit nodig zijn. Praten zorgt op die manier terug voor uitzicht.

Neem die stap om te praten

Psychische problemen of levensvragen zijn vaak begrijpelijke menselijke reacties op specifieke situaties en zijn niet alleen maar een breinkronkel als een reactie op of brein dat verziekt is door omstandigheden. Bekijk ze als de levenservaringen die je opdoet doordat je de levensreis onderneemt. Soms lijkt het alsof er echt geen einde lijkt te komen aan de worstelberg waarop je klimt. Of gaat het door behoorlijk woelig kolkend water. Maar er is ergens een moment waarop je tocht rustig wordt. Er zijn ergens mensen aan de kant die jou willen steunen en je verder kunnen helpen. Wacht niet te lang. Pak die kans! Blijven praten is wat ik mensen dus aanraad. Praat erover met iemand die met een frisse blik van buitenaf er naar kijkt, niet met iedereen. Kies die mensen waarvan je denkt dat ze voor je verhaal openstaan (en er zijn er meer dan je denkt!). Soms kan je echt versteld staan van de steun die je krijgt. Waag de praatstap. Want zwijgen veroorzaak breinroest en praten maakt een brein van goud.

Doorbreek de stilte

Erover zwijgen dat vind ik jammer omdat het daardoor alleen maar verergert. Eigenlijk horen we van de meeste mensen dat het zo’n deugd doet om erover te kunnen praten. Dan hebben ze het gevoel dat ze ondersteund worden, dat ze er niet alleen voor staan. Dus daarom een warme oproep om ook moeilijke gesprekken aan te durven gaan. Mijn ervaring is dat als mensen eenmaal over de drempel heen zijn dit hun veel lucht en ruimte geeft, maar ook dat oplossingen meer zichtbaar worden.

Ben je weleens bang, onzeker of voel je je even depri? Dat is vervelend, maar die gevoelens horen bij het leven. Het is niet iets om je ernstig zorgen over te maken. Voel je je weken achter elkaar somber of verdrietig? Of voel je lange tijd juist helemaal niets en voel je je leeg van binnen? En heb je weinig interesse in de dingen om je heen, ook in dingen die je eerst wel leuk vond? Daar kun je wat aan doen. Je gevoelens kunnen te maken hebben met de situatie waarin je zit. Misschien is er iemand overleden. Of heb je problemen op school, thuis of in je relaties met anderen. Het helpt om hierover te praten. Ik heb een schat aan levenservaring en kennis opgedaan in mijn leven, dus wat er ook speelt in jouw leven aan dwarsigheden niets is te gek voor mij. 

Je bent niet alleen

Je kunt er van buiten nog zo vrolijk uitzien, maar van binnen dealen we vaak op de een of andere manier met grote of kleine levensproblemen. We willen niet graag dat anderen zien wat er met ons aan de hand is en daarom zetten we liever een masker op van schijngezondheid. Veel mensen zien mentale problemen nog als een taboe of als aanstellerij. Liever een stoere buitenkant dan een zwakke binnenkant zie je bij veel mensen. Als jij mentaal ergens mee rondloopt deel het dan! Jij bent echt niet de enige die zich op bepaalde momenten niet zo lekker voelt in de breinkamer of kampt met mentale problemen. Hoe moeilijk het ook is, stel jezelf open en praat erover. Leven met een knellend masker is geen leven. Een huis met open deuren is nog altijd frisser dan waar alles potdicht zit.

Alles is bespreekbaar

Dat klinkt veel en is in sommige gevallen ook veel. Liefdesverdriet, eenzaamheid, ouders die scheiden, te veel gamen, studiestress, schulden, eetproblemen, somberheid, enzovoort het kan en mag over de tafel als gespreksonderwerp. Hoe groot of klein je probleem ook is, bij mijn kun je over alles praten. Het woord dat kan niet of dit is wel heel raar dat ken ik niet. Ik noemde dit al eerder, maar gezien de belangrijkheid ervan wil ik het nogmaals benadrukken. Hoe en waar het leven je ook dwarszit praat erover. Niet morgen, maar nu!

Praten met Marjanne is een gezellig praatgesprek aan de keukentafel

Het keukentafelgesprek is een gesprek van mens tot mens. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Praten met Marjanne is is een open en vertrouwelijk samengesprek aan de keukentafel voor iedereen die zijn of haar levensverhaal wil delen. Wat er ook speelt in je leven wat niet lekker loopt, ik ben er voor je. Een gesprek met mij kun je zien als een open deur naar je hart en ziel. 

Als dame van 60+ kan ik zeggen dat ik beschik over een brede & ruime levenservaring met daarbij gezonde portie kennis aan coaching. Al jaren staat mijn huiskamer open voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek of zomaar het hart wil luchten. Van een gewone babbel tot een diepgaand gesprek, ik ben er voor jou. Voel je dan ook vrij om alle levensgebieden komen aan bod te laten komen; levensvragen, kinderen en opvoedingen, relatie hart- en zielskwesties. 

Hoeveel gesprekken je met mij wilt, bepaal jezelf. Zelfs één gesprek biedt ruimte en praktische tips om dingen anders aan te pakken. Het kan ook een eerste stap zijn naar een meer ontspannen en gelukkiger leven. Ik hanteer een gespreksduur van anderhalf uur. Uiteraard ben je niet strikt gebonden aan deze tijd. Langer samen praten kan altijd, alleen vraag ik je om dit vooraf aan te geven. 

Als je een gesprek met mij wilt dan kan vaak binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je kunt een gesprek aanvragen door mij een e-mail te sturen met daarin je persoonsgegevens, gewenste datum en tijd en natuurlijk waarover je met mij een gesprek wilt aangaan. Ik zal zorgen dat er verse koffie of thee voor je klaar staat. Voel je welkom …

Warme groet Marjanne.

Praten met Marjanne

Chat openen
Waarover wil jij met mij praten?
Wat kan ik voor jou doen?
Samen praten is samen delen en helen met Marjanne. Over jezelf praten is het liefdevolste geschenk wat je jezelf kunt geven. Geef jezelf dat cadeau en ontdek wat die liefde met jou doet.