Persoonlijke groei is nodig om over dit soort drempels heen te stappen en met een nieuwe mindset je dromen te verwezenlijken. Persoonlijke ontwikkeling is dus een bewuste keuze. Een keuze die je met je hart én je verstand moet maken. Blijf je liever in je comfortzone of durf je het avontuur aan te gaan? Ik beveel je het laatste van harte aan. Want als mens kun je ieder moment van je leven (waar je ook staat!) dingen veranderen. De enige vraag is: ben jij er klaar voor? Heb jij de durf en het lef om uit je vaak vastgeroeste patronen te stappen en open staan voor meer persoonlijke groei? Heb je groeivrees maak dan eerst een praatafspraak met mij als eerste stap naar een meer vrij, gelukkig en ontspannen leven.

Hoe is jouw persoonlijke groei

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit dan je er nu uithaalt? Dan heb je de eerste stap gezet richting persoonlijke ontwikkeling. Jezelf ontwikkelen begint namelijk met de wens en bereidheid om jezelf te veranderen. Bijvoorbeeld omdat je huidige privé- of werksituatie je niet bevalt. Of omdat je merkt dat je overtuigingen en gewoonten je tegenhouden bij het bereiken van je doelen.

Persoonlijke groei hoe je dat doet

Persoonlijke groei wordt soms gezien als een zweverig begrip, maar is dat allesbehalve. Het draait simpelweg om zelfontwikkeling op de vlakken waar dat nodig is om je doelen te bereiken. Bijna elke vorm van groei in het leven vraagt om een stukje persoonlijke groei. Voelt dat soms lastig of bijna onmogelijk? Weet dan dat het altijd mogelijk is om persoonlijk te groeien. Dat komt namelijk door jouw brein, dat veel krachtiger is dan jij denkt en dat zich je hele leven lang kan ontwikkelen.

Hoe werkt persoonlijke groei in het brein

Het zelfontwikkelend vermogen van je brein staat ook bekend als neuroplasticiteit. Elke dag weer vervangen je hersenen oude cellen (neuronen) door nieuwe. Ervaringen verbinden of versterken deze cellen en zorgen hiermee letterlijk voor groei. De groei van nieuwe neuronen in je hersenen betekent vaak persoonlijke groei in je leven. Het geheim achter persoonlijke groei is daarom briljant in al zijn eenvoud. Stel jezelf bloot aan nieuwe ervaringen (buiten je comfortzone) en je brein maakt nieuwe cellen en verbindingen. Hierdoor voelen dingen die eerst eng of onmogelijk leken na verloop van tijd ineens normaal. Je hebt je grenzen (in je hersenen) verlegd en bent zo gegroeid als persoon!

Weerstand tegen persoonlijke verandering

Hoewel je met je brein een enorm krachtig instrument tot je beschikking hebt, gaat persoonlijke groei zelden zonder slag of stoot. Dat heeft vaak te maken met bestaande overtuigingen en angsten. Vanaf het moment dat je geboren wordt, bepalen je ervaringen in het leven hoe je over dingen denkt en waar je bang voor bent. Negatieve ervaringen leiden tot belemmerende overtuigingen, zoals:

  • Ik heb iets nog nooit gedaan, dus het zal wel niet lukken
  • Persoonlijke groei is zweverig, dat past niet bij mij
  • Iets anders beginnen dat past niet bij mij. Zo ben ik niet!

Dit zijn voorbeelden van een fixed mindset in plaats van een growth mindset. Bij een fixed mindset geloof je dat jouw persoonlijkheid vaststaat en niet meer kan veranderen. Bij een growth mindset vertrouw je op het bewezen principe van neuroplasticiteit en weet je dat je persoonlijk altijd kunt groeien en jezelf kunt ontwikkelen.

Meer persoonlijke groei

Een goede manier om je innerlijke weerstand tegen persoonlijke verandering te overwinnen, is het visualiseren van de gegroeide versie van jezelf. De versie die zichzelf op verschillende vlakken heeft ontwikkeld en hierdoor de doelen bereikt waar jij al lange tijd van droomt. Visualiseer dit scenario tot in het kleinste detail en merk hoe de weerstand na geregeld oefenen geleidelijk verdwijnt. Je hersenen maken geen onderscheid tussen fantasie of werkelijkheid en tijdens een visualisatie activeer je dezelfde hersengebieden als bij een ervaring in het echte leven. Hierdoor maak je nieuwe neuronen en verbindingen aan en laat je de neuroplasticiteit van je brein optimaal voor je werken.

Nieuwe breinkriebels

Elk mens is gemaakt om te bouwen en te creëren. Al vanaf onze geboorte willen we niets liever dan groeien en de wereld om ons heen verkennen. Dat gaat (letterlijk) met vallen en opstaan, maar door te leren van onze fouten bereiken we in onze kindertijd vaak onze doelen. Pas als we ouder worden, raken we angstiger om fouten te maken. We houden dan liever vast aan bekende patronen, met als gevolg dat onze persoonlijke ontwikkeling stagneert.

Belemmerende overtuigingen zoals ‘Laat ik dat maar niet doen, dat pakt vast slecht uit’ of ‘Ik ben veel te oud om dat nog te leren’ houden ons tegen in het najagen van onze dromen. En dat is zonde, want dit is helemaal niet nodig. Onderzoek wijst namelijk uit dat elk mens door de aangeboren neuroplasticiteit van het brein een leven lang kan leren en groeien. Kortom: het is nooit te laat om je persoonlijk te ontwikkelen. Of het nu in je lifestyle, op privé- of werkgebied is.

Persoonlijke groei begint met breinbalans

Natuurlijk moet je wel de energie hebben om deze positieve veranderingen in gang te zetten. Die innerlijke kracht begint in je hersenen. Een brein dat stress ervaart door opstapelende deadlines en een gebrek aan rust en gezonde voeding, is te uitgeput om optimaal te functioneren – laat staan om zich te ontwikkelen en nieuwe dingen aan te leren. Pas als er balans is in de hersenen, ontstaat er ruimte voor meer dan alleen het overleven van de waan van de dag. Je kunt je dan persoonlijk gaan ontwikkelen!

Een gezonde breinbalans en jouw persoonlijke ontwikkeling kun je daarom niet los van elkaar zien. Zodra je met elementen als voeding, rust, mindset en beweging gaat werken aan een betere balans in het brein, ontwikkel je je bijna als vanzelf. Ineens komen die oude doelen en dromen weer opborrelen die waren vervaagd in de hectiek van alledag. Met een gebalanceerd brein en een meer ontspannen leven blijft de nieuwe versie van jezelf zich elke dag doorontwikkelen!

Wat is mindset

Oude patronen die je niet dienen, kun je alleen doorbreken met een nieuwe mindset. Maar wat is een mindset eigenlijk? Eerst en vooral is het een manier van denken. Niet alleen over anderen, maar meer nog over jezelf. Al jouw huidige opvattingen en overtuigingen vormen samen jouw beeld van de wereld en je eigen rol daarin. Zie je kansen of juist belemmeringen? Ga je voor het avontuur of blijf je liever in je comfortzone? Je mindset bepaalt van alle beslissingen die je neemt de insteek – en die kan negatief of positief zijn. Interessant om te weten is dat je hersenen van nature negatieve gedachten zwaarder laten wegen. Dat was nuttig in de oertijd, toen het gevaar om ons heen overal op de loer lag en het herkennen van risico’s je overlevingskansen vergrootte. Tegenwoordig is van zulk gevaar geen sprake meer en zitten onze negatieve gedachten ons vaker dan nodig in de weg – tot depressies aan toe!

Van Fixed mindset naar growth mindset

Als je wordt geboren, ben je in principe nog een onbeschreven blad. Je wilt van alles leren over de wereld om je heen en groeit en ontwikkelt je volop. Wat je op dat moment hebt, is een aangeboren growth mindset. Hierdoor ervaar je relatief weinig angsten en zie je overal het avontuur. Dat komt omdat je als jong kind nog nauwelijks geconditioneerd bent door belemmerende overtuigingen. Hoe ouder je wordt, hoe meer obstakels je zult zien onder invloed van onder andere negatieve ervaringen, je opvoeding en aangeleerde waardelabels. Bij veel mensen verandert de aangeboren growth mindset bij het ouder worden hierdoor geleidelijk naar een fixed mindset. Er ontstaat angst voor de mogelijke gevolgen van het eigen handelen. Steeds vaker kies je er dan ook voor om in je veilige comfortzone te blijven. Dat is jammer, want je hoeft je er niet bij neer te leggen dat het leven nu eenmaal zijn gangetje gaat. Met een positieve growth mindset kun je bergen verzetten, je angsten overwinnen en het leven van je dromen leven!

Gezonde breinbalans & minste

Gelukkig kun jij je mindset veranderen en daar vandaag nog mee starten. Dat proces begint in de hersenen, want dat is waar jouw gedachten en overtuigingen zich afspelen. Een fixed mindset is het gevolg van de conditionering van een brein dat in disbalans verkeert. Door de balans in je hersenen te herstellen, zul je merken dat je allround beter functioneert en het een stuk makkelijker wordt om die oude conditionering te doorbreken. Het bereiken van een gezonde breinbalans doe je met een mix van de juiste beweging, ontspanning en gezonde voeding Hiermee voorkom je dat de balans verstoord raakt door negatieve stress. Een ondervoed en uitgeput brein is namelijk vatbaarder voor angsten en negatieve gedachten, waardoor het lastig (of een onmogelijke opgave) wordt om los te komen van negatieve patronen. Zodra je hersenen in balans met elkaar samenwerken, zijn alle voorwaarden voor een growth mindset aanwezig.

Wat zijn goede mindset oefeningen

Hoewel een gezond brein dus nodig is om het maximale uit je mindset te halen, kun je er tegelijkertijd op een directere manier aan werken met yoga en meditatie. Een leuk weetje: traditioneel is yoga de voorbereiding op meditatie, om het lichaam soepel en ‘open’ te maken als uitgangspunt voor een rustige meditatiesessie. Wat yoga en meditatie onder meer zo effectief maakt, is de ontspanning van je hersenen. Hierdoor vervagen negatieve gedachten en ontstaat er rust, geluk en ruimte in je hoofd om nieuwe dingen te leren (door neuroplasticiteit) en je mindset te herprogrammeren. Andere ontspannende oefeningen die helpen bij het veranderen van je mindset zijn ademhalingsoefeningen, het lezen van een boek, creatief bezig zijn, sporten, wandelen (liefst in een rustige en groene omgeving) en slapen. Zo zie je maar: werken aan een positieve mindset kan heel leuk, gezond en ontspannend zijn!

Herstel je breinbalans

Is je brein door stress of overprikkeling uit balans? Dan kan het niet optimaal functioneren. Hersengebieden zoals de amygdala raken overactief (waardoor je angstiger wordt), terwijl de frontale lob zijn belangrijkste functies (waaronder de remmende werking op de amygdala) niet meer kan uitvoeren. Zo ontstaat een vicieuze cirkel en kan het brein zelfs letterlijk krimpen. De eerste stap richting een gezonde treinbalans is dan ook het kalmeren en ontspannen van de hersenen. Zijn de hersenen eenmaal beter in balans, dan kun je ze ook trainen. Het brein is namelijk neuroplastisch, wat betekent dat het zich je hele leven lang kan ontwikkelen en groeien. Door de constante aanmaak van neuronen kun je jouw hersenen altijd nieuwe dingen leren en zo vastgeroeste gewoonten doorbreken. Hier komt ook het begrip mindset om de hoek kijken: als je gelooft dat je jouw brein als het ware kunt resetten, kun je dat ook met jezelf en je leven doen!

Persoonlijke ontwikkeling

Ontwikkelen kun je jezelf op vele manieren. Wil je bijvoorbeeld assertiever, socialer, stressvrijer, gelukkiger, gezonder, zelfbewuster of flexibeler worden? Wat jouw doel of droom ook is; het verwezenlijken ervan begint altijd met het formuleren (en visualiseren!) ervan. Belangrijk om te weten is dat persoonlijke ontwikkeling geen lineair proces is. Net als in je kindertijd zul je dingen leren met vallen en opstaan. Fouten heb je nodig om jezelf te ontwikkelen en steeds dichter toe te werken naar je dromen. Eén van mijn belangrijkste tips is dan ook: probeer fouten niet krampachtig te vermijden, maar wees juist blij als je ze maakt. Het betekent een volgende stap in jouw persoonlijke ontwikkelproces en een volgende stap richting je dromen!

Zelfhulpboeken

Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zijn er tal van boeken, cursussen en adviezen te vinden. Het integreren daarvan in je leven is vaak lastig, omdat de link met breinbalans ontbreekt. Ben je te moe en te druk in je hoofd om tips dagelijks toe te passen? Dan zal dit er vroeg of laat bij inschieten en zijn de veranderingen in je leven niet structureel. Wat kan helpen is om te starten met een motivatiegesprek met mij als springplank. Praten met Marjanne is dé eerste positieve stap om je mind in een gezonde breinbalans te brengen. Ook kan ik je een gezond advies welke zelfhulpboeken wel en welke niet. Dat zorgt niet alleen voor een betere en meer gerichte persoonlijke groei. Ook in mijn andere blogs vind je handige tips en meer wegwijzers naar persoonlijke groei.

Praten met Marjanne is een gezellig praatgesprek aan de keukentafel

Het keukentafelgesprek is een gesprek van mens tot mens. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Praten met Marjanne is een open en vertrouwelijk samengesprek aan de keukentafel voor iedereen die zijn of haar levensverhaal wil delen. Wat er ook speelt in je leven wat niet lekker loopt, ik ben er voor je. Een gesprek met mij kun je zien als een open deur naar je hart en ziel. Als dame van 60+ kan ik zeggen dat ik beschik over een brede & ruime levenservaring met daarbij gezonde portie kennis aan coaching. Al jaren staat mijn huiskamer open voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek of zomaar het hart wil luchten. Van een gewone babbel tot een diepgaand gesprek, ik ben er voor jou. Voel je dan ook vrij om alle levensgebieden komen aan bod te laten komen; levensvragen, kinderen en opvoedingen, relatie hart- en zielskwesties. Hoeveel gesprekken je met mij wilt, bepaal jezelf. Zelfs één gesprek biedt ruimte en praktische tips om dingen anders aan te pakken. Het kan ook een eerste stap zijn naar een meer ontspannen en gelukkiger leven. Ik hanteer een gespreksduur van anderhalf uur. Uiteraard ben je niet strikt gebonden aan deze tijd. Langer samen praten kan altijd, alleen vraag ik je om dit vooraf aan te geven. Als je een gesprek met mij wilt dan kan vaak binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je kunt een gesprek aanvragen door mij een e-mail te sturen met daarin je persoonsgegevens, gewenste datum en tijd en natuurlijk waarover je met mij een gesprek wilt aangaan. Ik zal zorgen dat er verse koffie of thee voor je klaar staat. Voel je welkom …

Warme groet Marjanne.

Chat openen
Waarover wil jij met mij praten?
Wat kan ik voor jou doen?
Samen praten is samen delen en helen met Marjanne. Over jezelf praten is het liefdevolste geschenk wat je jezelf kunt geven. Geef jezelf dat cadeau en ontdek wat die liefde met jou doet.