Muziek voor je brein
Muziek beweegt ons, het stelt ons in staat om door de tijd te reizen, het geeft ons kracht en het brengt ons rust. Het is in elke uithoek van de wereld – in elk geluid, elk ritme, elke stem. Dus wat is het effect van muziek op de hersenen als we ernaar luisteren? Nou, in de eerste plaats activeert het beide hersenhelften in de hersenen en creëert het nieuwe verbindingen tussen hen. De positieve invloed van muziek wordt steeds vaker gebruikt bij de behandeling van depressie en slapeloosheid. Ook zijn er meerdere studies die laten zien dat het luisteren naar muziek een positief effect heeft op de stemming en cognitieve vermogens van mensen met dementie.
Het effect van muziek op de hersenen
De hersenplasticiteit van een kind is enorm. Muziek activeert beide kanten van de hersenen en creëert nieuwe verbindingen tussen beide. Maar het is niet alleen zo bij baby’s. Ook volwassenen kunnen genieten van deze voordelen. Hoewel de veranderingen langzamer en minder uitgesproken zijn in de volwassen hersenen, kunnen de verbindingen nog steeds worden verbeterd.
Muziek kan de stofwisseling veranderen, de bloeddruk verhogen of verlagen, de energieniveaus en de spijsvertering positief of negatief beïnvloeden, afhankelijk van het soort muziek dat gebruikt wordt. Muziek kan de afscheiding van endorfines door de hersenen verhogen en zo genot of ontspanning opwekken.
Muziek is een universele taal. Het bezit het vermogen emoties en unieke gewaarwordingen op te wekken. Zelfs al horen we iemand in een onbekende taal zingen, kunnen we soms nog aanvoelen wat hij probeert over te brengen. Hoewel we niet eens weten wat de woorden betekenen, dringt de inhoud toch tot ons door. Want wat we dankzij de muziek wel weten is dat die woorden iets vrolijks, verdrietigs of dramatisch uitdrukken. Zo ver reikt de invloed van muziek op onze ziel.
Muziek is net als chocolade. Iedereen houdt ervan. Dit is altijd zo geweest. Al sinds het ontstaan van verschillende culturen is er ruimte geweest voor ritmische geluiden die onze gevoelens kunnen overbrengen. In elk tijdperk en in elke beschaving bestond een specifieke vorm van expressie en in vele verschillende stijlen.
Het effect van muziek en je emoties
“Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn.” schreef Friedrich Nietzsche. Het is buitengewoon hoeveel emoties geactiveerd kunnen worden door alleen maar het geluid van muziek te horen. Het kan er namelijk voor zorgen dat je je ontspannen, opgewonden, energiek of gelukkig voelt. Hoe kun je alle mogelijkheden optimaal benutten? Ook al is het instrumentale muziek – het mooie ervan is dat het een geweldige taal is. Het gaat voorbij aan logica. Het wekt een fantastische emotionele reactie in je op.
Elke muzieksoort kan emoties oproepen. Je kunt muziek en alles wat dat met zich meebrengt in je eigen voordeel gebruiken, zolang je maar kiest voor het soort dat het beste bij je past. Muziek is daarom een effectieve manier om nieuwe strategieën te leren, jezelf te leren kennen en de emoties te onderzoeken die je op de achtergrond voelt, maar die je meestal niet bewust opmerkt.
Het kan je relaties, de manier waarop je lichaam beweegt en je organisatorische vaardigheden verbeteren. Het geeft je een andere manier om te communiceren en jezelf uit te drukken (met of zonder taal). Je kunt de vrijheid vinden om een nieuwe wereld te verkennen met je ogen dicht.
Dit alles betekent dat muziek de kracht heeft om de twee kanten van je hersenen te integreren, en het belangrijkste, om je gelukkiger en gezonder te maken. Dus doe het, druk op ‘play’ en laat jezelf voelen wat het je laat voelen. Durf jezelf te ontdekken en leer te stromen met muziek.
Muziek speelt bij veel personen een grote rol in het leven. Achtergrondmuziek in huis, muziek op de telefoon terwijl je wacht op de bus, of muziek wanneer je in de disco staat en waar je goed op kunt dansen. Het luisteren naar muziek en zelf muziek maken zorgt voor ontspanning, opwinding of tranen; emotie dus. Maar is hét middel om heerlijk bij te relaxen (Klik hier en ontdek hoe muziek je brein kan doen ontspannen).
Positieve effecten van muziek op het brein
De verbinding van de functiesystemen in de hersenen, gestimuleerd door muziek, zorgen ervoor dat je gemoedstoestand kan veranderen. Muziek kan bijdragen aan je mentale gesteldheid en heeft een positief effect op hoe je je voelt en op je creativiteit. Muziek draagt bij aan een effectieve work-out. Motorische gebieden worden makkelijker gestimuleerd om mee te bewegen, waardoor men effectiever traint. Bovendien kan muziek zorgen voor een betere concentratie.
Muziek maken of muziek luisteren heeft vele positieve effecten op de hersenen en daardoor op de gezondheid. Het zorgt voor betere verbindingen van functiegebieden waardoor er een betere communicatie tussen die gebieden is. Het gevolg; een groter empathisch vermogen, het maakt je creatiever en het kan zorgen voor meer ontspanning. Een verrijking van de hersenen, een verrijking voor je leven. Pak dus snel je oordopjes of koptelefoon en luister vaker even je favoriete muziek of kruip wat vaker achter de piano!
Praten met Marjanne is een gezellig samengesprek aan de keukentafel
Het keukentafelgesprek is een gesprek van mens tot mens. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Praten met Marjanne is is een open en vertrouwelijk samengesprek aan de keukentafel voor iedereen die zijn of haar levensverhaal wil delen. Wat er ook speelt in je leven wat niet lekker loopt, ik ben er voor je. Een gesprek met mij kun je zien als een open deur naar je hart en ziel.
Als dame van 60+ kan ik zeggen dat ik beschik over een brede & ruime levenservaring met daarbij gezonde portie kennis aan coaching. Al jaren staat mijn huiskamer open voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek of zomaar het hart wil luchten. Van een gewone babbel tot een diepgaand gesprek, ik ben er voor jou. Voel je dan ook vrij om alle levensgebieden komen aan bod te laten komen; levensvragen, kinderen en opvoedingen, relatie hart- en zielskwesties.
Hoeveel gesprekken je met mij wilt, bepaal jezelf. Zelfs één gesprek biedt ruimte en praktische tips om dingen anders aan te pakken. Het kan ook een eerste stap zijn naar een meer ontspannen en gelukkiger leven. Ik hanteer een gespreksduur van anderhalf uur. Uiteraard ben je niet strikt gebonden aan deze tijd. Langer samen praten kan altijd, alleen vraag ik je om dit vooraf aan te geven.
Als je een gesprek met mij wilt dan kan vaak binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je kunt een gesprek aanvragen door mij een e-mail te sturen met daarin je persoonsgegevens, gewenste datum en tijd en natuurlijk waarover je met mij een gesprek wilt aangaan. Ik zal zorgen dat er verse koffie of thee voor je klaar staat. Voel je welkom …
Warme groet Marjanne.