Meditatief wandelen

Meditatief wandelen is stap voor stap je hoofd leeg lopen en je energie een gezonde boost geven. We wandelen wat af: we laten de hond uit, lopen een blokje om, halen een frisse neus in het bos of op het strand. Want wandelen is goed voor lichaam en geest.  Een van de praktische voordelen van meditatief wandelen is dat je het overal kan doen. Een boswandeling kan ideaal zijn, maar je kan ook een korte wandeling maken in de stad, op een parking of zelfs bij je thuis of op kantoor. Er bestaan extreme vormen, waarbij je bijvoorbeeld iedere stap in zes delen opsplitst, maar je kan evengoed gewoon mindful wandelen. Dit keer wil ik het met jou hebben over meditatief wandelen. Ken jij dat al?

Wandelmeditatie is lopen met volledige aandacht voor jezelf én de natuur. Het gaat er niet om een bepaald doel te bereiken, maar je verbonden te voelen met alles om je heen en te ervaren dat je er thuis bent. Door deze vorm van meditatie krijg je oog voor je gevoelens en laat je de emoties en gedachten toe in plaats van deze weg te stoppen.

Basisprincipe ademen

Zoals bij alle vormen van meditatie, is de ademhaling het meest belangrijk om tot rust te komen. Houd je nek en hoofd in één lijn. Ontspan je lichaam terwijl je wandelt. Concentreer je op je ademhaling, terwijl je deze volgt door je neus, luchtpijp en longen en weer naar buiten. Tel vervolgens je stappen, of herhaal een voor jou passend mantra zoals “ik voel me goed” of “de natuur geeft mij rust” om de focus bij jezelf te houden.

Ieder pad is geschikt voor wandelmeditatie: in de stad of de natuur. Probeer met iedere stap te ontspannen. Zo geniet je van het moment. Als het niet lukt, is dat niet erg. Probeer steeds weer terug te komen bij het tellen van je stappen of herhalen van je mantra. Zoek vervolgens contact met je lichaam. De herhalende beweging van wandelen werkt als een fysiek mantra, de kunst is om op te gaan in dit ritmische gevoel.

TIP VAN MIJ: Voordat je begint, beslis je hoe lang je meditatief gaat wandelen. Het maakt niet uit of dit 10 minuten of een uur is, maak het wel af.
En wat ook belangrijk is zorg voor een gezonde regelmaat, je mind en je lijf zullen je er dankbaar voor zijn.

Meditatief wandelen is even offline leven

Zet je mobiel op vliegtuigstand; geen afleiding van appjes en piepjes. Het kan wel handig zijn een wekkertje te zetten, dit kan op de meeste telefoons ook goed als je ‘m op vliegtuigstand zet. Het is fijn om een wandeling te maken met je partner, vriend(in) of hond, maar door alleen te wandelen kun je je aandacht beter op jezelf richten. Geef jezelf de tijd. Logischerwijs dwalen je gedachten de eerste keren/minuten af naar zaken van gisteren of morgen. Als je vaker wandelt, merk je dat je sneller loslaat en in het ‘nu’ bent.

Meditatief wandelen loop en adem rustig

Forceer je ademhaling niet, maar laat deze op een natuurlijk ritme in en uit je lichaam gaan. Voel hoe je voeten contact maken met de ondergrond, hoe je spieren zich aan- en ontspannen, en hoe je je gewicht verplaatst. Kijk vooruit; op die manier ga je meer voelen hóe je loopt, dan zien dát je loopt.

Als je eenmaal je ritme en focus op je eigen lichaam gericht hebt, is het tijd om naar de omgeving te luisteren. Vogels, de bladeren aan de bomen en zelfs de auto die in de verte langs raast. Laat het binnen komen, zonder er een oordeel over te hebben.

Neem dit gevoel mee als meditatief wandelt

Zodra je ronde erop zit, gaat het normale leven weer door. Neem je opgedane energie en zelfbewustzijn mee door iedere dag te benoemen wat het mooiste/leukste was van vandaag. Of gebruik je zintuigen bewuster, voel hoe het water over je handen gaat met (af)wassen. Luister naar de vogels en voel de zachte vacht als je je huisdier aait. Bewuster je zintuigen gebruiken, zet je in het hier en nu.

Praten met Marjanne is een gezellig samengesprek aan de keukentafel

Het keukentafelgesprek is een gesprek van mens tot mens. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Praten met Marjanne is is een open en vertrouwelijk samengesprek aan de keukentafel voor iedereen die zijn of haar levensverhaal wil delen. Wat er ook speelt in je leven wat niet lekker loopt, ik ben er voor je. Een gesprek met mij kun je zien als een open deur naar je hart en ziel. 

Als dame van 60+ kan ik zeggen dat ik beschik over een brede & ruime levenservaring met daarbij gezonde portie kennis aan coaching. Al jaren staat mijn huiskamer open voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek of zomaar het hart wil luchten. Van een gewone babbel tot een diepgaand gesprek, ik ben er voor jou. Voel je dan ook vrij om alle levensgebieden komen aan bod te laten komen; levensvragen, kinderen en opvoedingen, relatie hart- en zielskwesties. 

Hoeveel gesprekken je met mij wilt, bepaal jezelf. Zelfs één gesprek biedt ruimte en praktische tips om dingen anders aan te pakken. Het kan ook een eerste stap zijn naar een meer ontspannen en gelukkiger leven. Ik hanteer een gespreksduur van anderhalf uur. Uiteraard ben je niet strikt gebonden aan deze tijd. Langer samen praten kan altijd, alleen vraag ik je om dit vooraf aan te geven. 

Als je een gesprek met mij wilt dan kan vaak binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je kunt een gesprek aanvragen door mij een e-mail te sturen met daarin je persoonsgegevens, gewenste datum en tijd en natuurlijk waarover je met mij een gesprek wilt aangaan. Ik zal zorgen dat er verse koffie of thee voor je klaar staat. Voel je welkom …

Warme groet Marjanne.

Praten met Marjanne

Chat openen
Waarover wil jij met mij praten?
Wat kan ik voor jou doen?
Samen praten is samen delen en helen met Marjanne. Over jezelf praten is het liefdevolste geschenk wat je jezelf kunt geven. Geef jezelf dat cadeau en ontdek wat die liefde met jou doet.