Lockdown Vrijheid

Kun jij je ondanks de herhaalde lockdown nog je vrijheid voelen? De coronacrisis laat ons stilstaan bij dat vrijheid niet een vanzelfsprekend goed is. Een zin vanuit politiek Den Haag legt onze vrijheid aan banden. We zijn niet meer vrij om ons te bewegen. Vanuit onszelf en naar elkaar, maar hoe staat het met je persoonlijke gevoelsvrijheid? Heb jij je persoonlijk gevoel ook op lockdown stand gezet of is er nog ruimte voor innerlijke vrijheid? Als er één ding positief is aan deze coronacrisis is dat we ons bewust worden van uiterlijke, maar zeker voor onze innerlijke vrijheid. Als je persoonlijke innerlijke vrijheid in de lockdown stand staat wordt het tijd om samen te praten. Zet jezelf niet op lockdown, maar blijf je vrij voelen in praten en doen. Zoek ondanks de lockdown naar geluk en ontspanning ook in deze tijden van onzekerheid en maatschappelijke spanningen door Corona! Mocht je dat niet meer voelen kom dan langs dan praten we er samen over. Samen delen is samen helen.

Lockdown vrijheid

Mijn definitie van vrijheid

Vrijheid betekent voor mij niet alleen leven in een vrij land, maar vooral keuzemogelijkheden hebben en zelf keuzes mogen maken. Dat geldt voor alle facetten van het bestaan. Dat is overigens iets anders dan doen en laten wat je wil. Vrijheid is geen vrijblijvendheid. We zullen ons moeten conformeren aan sociale kaders en wetten om de samenleving leefbaar en bestuurbaar te houden. Vrijheid van keuze mag niet uitmonden in egoïstisch gedrag en ‘lekker doen wat ik wil’, ten koste van anderen. Vrijheid is voor mij liefde uitstralen op mijn eigen vierkante meter en respect te hebben voor ieders vrije keuze.

Los te zijn van iets te moeten of willen om mijn situatie te veranderen. Los van weerstand tegen wat er nu is en toch in de acceptatie te kunnen zijn van de gebeurtenissen die op mijn pad komen. Los van beperkende gedachten. Dat is persoonlijke innerlijke vrijheid voor mij. Als ik de stap naar vertrouwen neem, in plaats van mijn angsten te geloven, ben ik al vrij. Als ik durf te vertrouwen en mijn hart durf te openen, ben ik al vrij. Als ik durf lief te hebben en met een open hart en het leven aanga ben ik vrij. Als ik leef vanuit mijn ziel en hart in vrede  ben ik vrij. De lockdown is niet van mij, maar van iemand anders en die kan niet mijn vrijheid bepalen dat doe ik zelf.

Wat is persoonlijke vrijheid met of zonder lockdown?

Persoonlijke vrijheid betekent dat je zeggenschap hebt over je leven. Je kunt je eigen keuzes maken en taken uitvoeren op de manier waarop jij wilt. Persoonlijke vrijheid is ook jezelf op je gemak voelen in iedere situatie. We voelen ons het meest comfortabel als we kunnen doen waar we goed in zijn. Als je je bewust bent van wat jou uniek maakt, straal je zelfvertrouwen uit. Je weet dat je de innerlijke motivatie hebt om de uitdagingen van het leven het hoofd te bieden en kunt omgaan met verschillende mensen. Wanneer je een gevoel van vrijheid ervaart, durf je jezelf te laten zien. Dat maakt het een stuk makkelijker om je doelen te bereiken zowel in je privéleven als op je werk. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan. Tot vorig jaar maart 2020, toen was het gedaan om onze persoonlijke vrijheid. Wat daarvoor vanzelf leek te gaan was er niet meer. Het kwam aan op hoe om te gaan met je innerlijke vrijheid. De ene kwam in opstand, de andere in somberheid en weer een ander voelde zich lamgeslagen. Hoe was dat voor jou toen je werd aangesproken op je innerlijke persoonlijke vrijheid?

Lockdown door Corona

Corona heeft ervoor gezorgd dat we in onze vrijheid beperkt worden. We kunnen niet meer gaan en staan waar we willen en in veel gevallen moeten we onze persoonlijkheid laten scannen om ergens vrij toegang te krijgen. De zo normale dingen zijn ineens bijzonder geworden.
We verlangen ernaar om weer de normale dingen te mogen doen.
Doordat het gewone leven even bruut stop gezet werd, konden we pas echt gaan voelen hoe vrijheid nou daadwerkelijk voelt. Voel jij je vrij? Of ervaar je dat je vrijheid je ontnomen is? 
Ontnomen vrijheid, doordat je niet meer vrij bewegen kan naar waar jij wilt zijn. Toch is er een manier om je vrij te voelen wanneer we in onze bewegingsvrijheid beperkt worden. De beperking in bewegingsvrijheid gaat over alles wat buiten ons ligt.
Maar hoe is het met de bewegingsvrijheid binnen in jou? Wat leg jij jezelf daar allemaal op? Hoe heeft corona jou op lockdown gezet? Hoe staat het met jouw innerlijk vrij-zijn? Nou?

Hoe mentaal zo gezond mogelijk door deze lockdown te komen heeft het Trimbos instituut een artikel geschreven wat hieronder staat:

https://www.trimbos.nl/kennis/corona/mentaal-gezond-door-de-crisis

Innerlijke vrijheid ondanks lockdown

Al eeuwen wordt er gestreefd naar innerlijke én uiterlijke vrijheid. Innerlijke vrijheid laat zich vooral omschrijven als innerlijke rust of innerlijke balans, of anders gezegd: het emotioneel, mentaal, fysiek en spiritueel vrij zijn. Het gaat daarbij om de unieke balans:

  • Leven vanuit je hart en ziel;
  • In harmonie zijn met jezelf en je vrij voelen;
  • Leven vanuit onvoorwaardelijke liefde en innerlijke kracht.

Dit betekent vooral dat je vrij bent van je eigen belemmerende gedachten, emoties en overtuigingen, en dat je fysieke lichaam bovendien gezond is en je ondersteunt in plaats van dat het je beperkt. Dit begint bij weten wie je bent en wat je kracht is, maar ook weten wat je belemmert en wat je voedt. Dan kun je loslaten wat je belemmert en stimuleren wat je voedt. En daarna kun je je ware zelf tot expressie brengen in het leven zelf. De mogelijkheden hiertoe zullen echter ook worden bepaald door de omstandigheden in je leven en de mate waarin je in vrijheid jezelf kunt zijn. Innerlijke vrijheid kan de mooiste open weg zijn, maar ook je grootste struikelblok door innerlijke blokkades vanuit je verleden of heden. Kun jij ondanks de lockdown en voortdurende onzekerheid nog een gevoel ervaren van innerlijke vrijheid? Zo ja, dan ben je een gezegend vrij mens. Als dat niet zo is blijf er dan niet meer rond lopen, maar zoek iemand op om mee te praten. Delen in praten doet helen.

Lockdown vrijheid

Ik geef je vijf manieren om te voelen dat je vrij bent.

1.Het lichaam als anker.

Ons lichaam heeft een enorm scala aan mogelijkheden.
Alleen benutten we er maar een paar van.
We zien ons lichaam meer als vervoersmiddel dan een manier om thuis te komen bij jezelf.
Wist je dat wanneer je volledig aanwezig bent in jouw lichaam er een enorm gevoel van vrijheid over je heen valt.
Beweeg je armen maar eens heel langzaam, let op de beweging, wees aanwezig bij de beweging.
Ervaar je voeten op de grond. Ervaar je lichaam op de stoel. Je komt nu volledig in het moment. Het nu, en in het nu is er vrijheid zoveel je wilt. Gebruik je lichaam als anker, het helpt je om tot rust te komen.

2. Het brein.

Het brein heeft onbegrensde mogelijkheden als we deze willen zien en als we daarmee aan het werk kunnen. Meestal staan wij in dienst van ons brein. Maar het brein zit in jouw lichaam. Als jij je lichaam kan sturen kun jij ook jouw brein sturen. Wat wil je denken? Ga je mee in gedachten die jouw brein je voorschotelt of kun jij jouw brein in de juiste richting sturen?
Ik wil me niet beperkt voelen door de Corona, ik kijk niet naar wat we allemaal niet meer mogen. Ik stuur mijn brein om te kijken naar datgene wat er allemaal wel kan. Zo ben ik vrij, ervaar ik minder angst en veel minder stress. Kijken naar mogelijkheden is een opening naar vrijheid! Wist je trouwens dat muziek voor je brein het ideale vrijheidsgevoel kan creëeren?

3.Het lichaam verbinden met de geest.

Wanneer we het lichaam en de geest samen laten werken ontstaat er een enorme ruimte waarin je veel bewuster bent van het moment.
Je gaat veel beter ervaren dat je een keuze hebt. Die heb je namelijk! Altijd!
Door je geest met je lichaam te gaan verbinden zul je bewuster in het leven gaan staan. Je gaat inzien dat je door middel van aandacht veel wijzer en met meer bewustzijn jouw keuzes maken kan. Als dat geen vrijheid is!

4. Bewustzijn een richtlijn tot inzichten en groei.

Wanneer je meer bewust wordt van jouw handelen en jouw denk patronen dan kun je gaan inzetten op verandering. Wanneer je daadwerkelijk gaat voelen dat alleen jij degene bent die veranderen kan, zul je je openstellen voor een scala aan mogelijkheden. Want bewustzijn geeft richting. Je kunt jezelf gaan sturen, je gaat, doordat je verbinding bent gaan maken met je lichaam, veel beter voelen wat belangrijk is voor jou. Daarmee kun je stappen zetten richting verandering en groei.
Deze stappen geven je een enorme vrijheid.

5. Nieuwe inzichten tot waarden transformeren.Wanneer je gaat voelen, welke richting jij je leven wilt laten verlopen, ga je de keuzes maken die daarbij horen. Dat geeft verbinding en groei. Je krijgt inzichten in hoe jij in het leven stond en hoe je graag in het leven wilt staan.
Dat noemen we ook wel de waarden die jouw richting geven. Nieuwe waarden of bewust worden van jouw waarden geven je vrijheid. Je bent aan het loskomen van de opgelegde waarden en start met leven vanuit jouw eigen waarden. Dat betekent vrijheid!

Je eigen beperkende overtuigingen

Iedereen heeft ze. Je gedachten waarom iets niet kan. Betwijfel deze gedachten. Laat je inspireren door mensen die grenzen verleggen. Ga uitdagingen aan. Geloof en stimuleer jezelf en anderen. Fantaseer over de positieve effecten van loslaten in vrijheid. Creëer je eigen vrijheidsgevoel. Een verlangen om van bezitten naar ervaren te gaan. Van vastlopen in zekerheden naar vertrouwen. Van gemaakt volmaakt naar onvolmaakt en echt. Van beperking naar vrijheid. Geloof er in en neem je eigen besluit om los te laten. Uiteraard wil ik je graag vooruit helpen. Door je te stimuleren, te motiveren en te inspireren. Dat doe ik door met je praten aan de keukentafel.

BONUS – Thuis komen bij jezelf ondanks de lockdown

Als bonus wil ik je meegeven, dat wanneer we leren leven vanuit jouw eigen waarden, je een hele mooie verbinding gaat maken om met meer compassie en vriendelijkheid het leven te benaderen.
Je bent thuis bij jezelf, dat geeft de basis om te snappen waar patronen en overtuigingen vandaan komen. Met deze kennis zul jij jouw omgeving ook beter gaan begrijpen.
En hoef je je niet meer gevangen te voelen in de mening van anderen.
Jij bent vrij, je snapt beter waar gedragingen vandaan komen, je hoeft je niet meer te verdedigen.
Je voelt nu dat ieder mens uniek is, en jij dus ook.

Lockdown Vrijheid

Wat betekent persoonlijke vrijheid voor jou

Wat betekent vrijheid voor jou? Wat weerhoudt jou ervan te doen en denken wat je wil? Wat zijn voor jou de sleutels tot vrijheid? Kun jij drie dingen noemen waardoor jij meer persoonlijke vrijheid ervaart? En op welke gebieden ervaar je het nog niet? Hoe zou je dat anders willen? En wat is het eerste kleine stapje wat je daar vandaag nog in kunt doen? Als je die niet kunt benoemen wacht dan niet langer maar maak een afspraak met mij. Als ervaren life coach kan ik je helpen om samen te praten over je persoonlijke lockdown. Ik kan je helpen om je persoonlijke vrijheidsdeur weer open te zetten. Je zult ervaren dat hoe hard ze ook van bovenaf je proberen je in lockdown te zetten jij daarboven staat en vanuit innerlijke vrijheid gelukkig kunt zijn.

De weg naar vrijheid en blijheid

Vrij worden is daarom je hoofd ontdoen van allerlei rommel die je beperkt en afremt. Afscheid nemen van de conditioneringen die de groep je erin heeft laten plaatsen. Je bent nu in een fase in je leven gekomen dat je prima in staat bent je eigen leefregels te maken en erna te leven. Gooi de oude overtuigingen eruit en zet je eigen overtuigingen erin. Je leven zal drastisch veranderen. Het vrij zijn en het je vrij voelen zal je leven bepalen. In alles wat je doet en laat. Kies voor je liefdevolle zelf, de enige weg naar echte innerlijked vrijheid en blijheid.

Alles wat je nodig hebt is er al.
JIJ BENT ALLANG VRIJ …

Maar als je dat niet voelt maak dan een afspraak om samen te praten over jouw innerlijke vrijheid.

Praten met Marjanne is een gezellig praatgesprek aan de keukentafel

Het keukentafelgesprek is een gesprek van mens tot mens. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Praten met Marjanne is is een open en vertrouwelijk samengesprek aan de keukentafel voor iedereen die zijn of haar levensverhaal wil delen. Wat er ook speelt in je leven wat niet lekker loopt, ik ben er voor je. Een gesprek met mij kun je zien als een open deur naar je hart en ziel.

Als dame van 60+ kan ik zeggen dat ik beschik over een brede & ruime levenservaring met daarbij gezonde portie kennis aan coaching. Al jaren staat mijn huiskamer open voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek of zomaar het hart wil luchten. Van een gewone babbel tot een diepgaand gesprek, ik ben er voor jou. Voel je dan ook vrij om alle levensgebieden komen aan bod te laten komen; levensvragen, kinderen en opvoedingen, relatie hart- en zielskwesties. Ook ben ik een medium waardoor de geesten of zielen van overledenen via hem of haar met mij kunnen communiceren.

Hoeveel gesprekken je met mij wilt, bepaal jezelf. Zelfs één gesprek biedt ruimte en praktische tips om dingen anders aan te pakken. Het kan ook een eerste stap zijn naar een meer ontspannen en gelukkiger leven. Ik hanteer een gespreksduur van anderhalf uur. Uiteraard ben je niet strikt gebonden aan deze tijd. Langer samen praten kan altijd, alleen vraag ik je om dit vooraf aan te geven.

Als je een gesprek met mij wilt dan kan vaak binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je kunt een gesprek aanvragen door mij een e-mail te sturen met daarin je persoonsgegevens, gewenste datum en tijd en natuurlijk waarover je met mij een gesprek wilt aangaan. Ik zal zorgen dat er verse koffie of thee voor je klaar staat. Voel je welkom …

Warme groet Marjanne.

Praten met Marjanne

Chat openen
Waarover wil jij met mij praten?
Wat kan ik voor jou doen?
Samen praten is samen delen en helen met Marjanne. Over jezelf praten is het liefdevolste geschenk wat je jezelf kunt geven. Geef jezelf dat cadeau en ontdek wat die liefde met jou doet.