Hondsmoe? Praat erover!
Voor de meeste mensen is vermoeidheid maar iets wat kort duurt. Je hebt jezelf helemaal afgepeigerd in de sportschool, hebt een lange dag op het werk gehad of iets teveel en tot te laat gedanst in de kroeg: je bent kapot. Gesloopt. Moe. Je rust wat uit op de bank of slaapt een beetje uit en hatsikidee, je bent weer helemaal de oude. Maar er zijn ook mensen die hondsmoe zijn door herstel na ziekte, overspannenheid, burn-out, de winterblues en noem maar op. Voel je met grote regelmaat moe, praat erover. Blijf niet hangen op de bank maar kom in actie. Want het zal niet vanzelf overgaan, dus kom in actie en praat erover.
Last van een winterdip
Ben je ook zo moe overdag? Raak je niet uitgerust, ook al heb je voldoende geslapen? Om nog maar te zwijgen van je onstilbare honger naar zoet? Ja hoor, heel herkenbaar. Veel mensen hebben dezelfde klachten als jij in de herfst/winter. Het zijn de symptomen van een winterdip of winterdepressie.
Het zou fijn zijn als een winterdip een sausje voor bij de tapas was. Helaas is het niet zo lekker en is de nasmaak een beetje wrang. Een winterdip of winterdepressie is namelijk een periode in de herfst en/of de winter waarin je je niet zo goed voelt als gewoonlijk. Klachten gaan van lusteloos zijn, sneller vermoeid zijn, voortdurend willen slapen, meer behoefte hebben aan zoet eten tot concentratieproblemen en huilerig zijn. Plots lijkt alles een stuk somberder en je wil niets liever dan onderuitgezakt op de bank hangen.
Chronische moe? Praat erover en uit je emoties
Ook emoties en gevoelens opkroppen, is niet bevorderlijk voor een positieve en energieke flow in je leven. Zijn die emoties een last waar je onder gebukt gaat? Die de hele dag door je hoofd malen en je ’s nachts van je rust beroven? Ben je lusteloos en moe? Je kunt je chronische vermoeidheid oplossen door je hart uit te storten bij een goede en dierbare vriend of door hulp te zoeken van een ervaringsdeskundige. Ikzelf weet als geen ander wat het is om je door de dag heen te slepen met moeheid. Maar ik weet ook hoe ik daar uit ben gekomen.
Vaak geeft uitspreken je al een enorm opgelucht gevoel. Ook kan de ander je wellicht helpen je gedachten op een andere spoor te zetten óf oplossingen aan te dragen die ervoor zorgen dat je beter met je emoties en gevoelens kunt omgaan. Kortom maak je emoties bespreekbaar het, lucht zeker op.
Hondsmoe praat erover
Als je maar weinig energie hebt dan kies je zorgvuldiger je momenten. Het kan best zo zijn dat je de grasmaaier uit de schuur haalt en de hele achtertuin kortwiekt. Maar de kans dat je vervolgens ook nog boodschappen gaat doen of de maaltijd gaat bereiden wordt daarna wel een stuk kleiner.
Er zullen altijd mensen blijven die niet begrijpen dat je de ene dag wel en de andere dag geen energie hebt voor de meest normale dingen. Sommigen zullen het zelfs persoonlijk opvatten en het als een afwijzing bestempelen. Terwijl er alleen maar een beetje acceptatie nodig is.
Iemand die lijdt aan chronische vermoeidheid heeft veel minder knikkers in de vaas aan het begin van de dag. Zo weinig, daar zou een gezond persoon de middag niet mee halen. De vaas wordt niet voller als men een aantal uren langer slaapt op een dag. Nee, eens in de zoveel tijd merk je dat je een knikkertje extra hebt die je ook zo weer kwijt raakt als je er te enthousiast op reageert.
Het ergste wat je kan overkomen wanneer je chronisch vermoeid bent, is dat je niet serieus wordt genomen. Vaak heeft de omgeving veel begrip voor vermoeidheid tijdens de behandelingen. Maar waar ze vaak niet bij stil staan is dat de klachten van vermoeidheid in sommige gevallen jarenlang aan kunnen houden. Het is behoorlijk frustrerend als de mensen waar je op kon bouwen je gezondheidsklachten niet meer serieus nemen.
Wat hebben knikkers met vermoeidheid te maken
Het is moeilijk uit te leggen als je het zelf niet hebt ervaren. De batterij is op, voorbij het punt om weer opgeladen te kunnen worden. Je wereld wordt kleiner omdat je selectief om moet gaan met de energie die je te besteden hebt. Het is een behoorlijk ingrijpende aandoening in iemands dagelijks functioneren. Vergelijk het maar eens met een vaas met knikkers. Iedere knikker staat voor de energie die je moet leveren voor de dingen die je doet. Opstaan, is één knikker, douchen zijn er twee, aankleden zijn er nog eens twee en ontbijt maken soms wel drie. Iemand die gezond is heeft iedere dag een volle vaas tot zijn beschikking. En, aan het eind van de dag is de vaas nog lang niet leeg. De volgende dag is de vaas weer vol ongeacht hoeveel energie er de vorige dag is opgemaakt.
Masker afzetten
Gewoon je behoeften aangeven … dat klinkt zo makkelijk. Maar dat kan in praktijk best lastig zijn. Hoe zit jij innerlijk in elkaar? Zeker als je een pleaser bent en de ander niet graag teleurstelt, is opkomen voor jezelf soms best moeilijk. Of als je alles perfect moet doen van je zelf en je door gaat tot het uiterste, is het moeilijk om op tijd te stoppen. En toch is het noodzakelijk om zo voor jezelf te zorgen. Dat soort patronen buig je niet zomaar om. Maar het is echt wel mogelijk! Wees eerlijk, zet je masker af voor jezelf en anderen. Vertel ander over je hondsmoe zijn.
Praten met Marjanne is een gezellig samengesprek aan de keukentafel
Het keukentafelgesprek is een gesprek van mens tot mens. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Praten met Marjanne is is een open en vertrouwelijk samengesprek aan de keukentafel voor iedereen die zijn of haar levensverhaal wil delen. Wat er ook speelt in je leven wat niet lekker loopt, ik ben er voor je. Een gesprek met mij kun je zien als een open deur naar je hart en ziel.
Als dame van 60+ kan ik zeggen dat ik beschik over een brede & ruime levenservaring met daarbij gezonde portie kennis aan coaching. Al jaren staat mijn huiskamer open voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek of zomaar het hart wil luchten. Van een gewone babbel tot een diepgaand gesprek, ik ben er voor jou. Voel je dan ook vrij om alle levensgebieden komen aan bod te laten komen; levensvragen, kinderen en opvoedingen, relatie hart- en zielskwesties.
Hoeveel gesprekken je met mij wilt, bepaal jezelf. Zelfs één gesprek biedt ruimte en praktische tips om dingen anders aan te pakken. Het kan ook een eerste stap zijn naar een meer ontspannen en gelukkiger leven. Ik hanteer een gespreksduur van anderhalf uur. Uiteraard ben je niet strikt gebonden aan deze tijd. Langer samen praten kan altijd, alleen vraag ik je om dit vooraf aan te geven.
Als je een gesprek met mij wilt dan kan vaak binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je kunt een gesprek aanvragen door mij een e-mail te sturen met daarin je persoonsgegevens, gewenste datum en tijd en natuurlijk waarover je met mij een gesprek wilt aangaan. Ik zal zorgen dat er verse koffie of thee voor je klaar staat. Voel je welkom …
Warme groet Marjanne.