Omdat veel van deze gedachtes en gedragingen automatisch zijn sta je er niet dagelijks bij stil wie je nu eigenlijk bent en waarom je doet wat je doet. Toch is dit erg belangrijk. Pas wanneer je jezelf goed kent ben je in staat persoonlijke groei door te maken.|
Jezelf bewust te ontwikkelen op vlakken die jouw drijfveren, talenten en emoties ondersteunen. Zelfkennis is bewuste kennis van je eigen karakter, gevoelens, motieven en verlangens en de aanwezigheid ervan is essentieel om lief te hebben wie je bent als persoon. Zelfinzicht is inzicht in je eigen identiteit, je overtuigingen, je eigen normen en waarden, je eigen gedrag, je sterke en zwakke punten en je eigen interesses. Door dit van jezelf te weten krijg je steeds meer inzicht in wie jij bent en leer je jezelf steeds beter kennen. Dus hoe goed ken jij jezelf?
Je denkt misschien: maar ik weet toch wel wie ik ben? Natuurlijk kennen we onszelf allemaal tot een bepaald niveau, maar zelfbewustzijn is iets dat we moeten blijven oefenen en herhalen. Zoals bij de meeste goede gewoonten, is zelfreflectie het meest waardevol als het consequent wordt gedaan. Omdat we altijd groeien, veranderen, anders worden en om onszelf echt te leren kennen, moeten we constant nieuwsgierig zijn naar wie we zijn. Weet jij nog wie jij bent en wat jij leuk vindt? En nog belangrijker, handel je daar ook naar?
Want hoe kun je blij zijn met jezelf als je jezelf niet goed ken? Als jij jezelf goed zou kennen dan zou je geen kostbare tijd besteden aan dingen en mensen die niet belangrijk voor je zijn. Je zou je ook veilig en op je gemak voelen bij anderen of wat anderen zeggen. Het zou ook maken dat je openstaat voor veranderingen die op je pad komen en in het leven. Als je jezelf goed zou kennen dan ben je meer geduldig met jezelf en ga je meer in je persoonlijke kracht staan. Je zou vooral voelen dat er altijd voor je gezorgd wordt en alles uiteindelijk goed komt. Helaas is het zo dat veel mensen zich hier niet kennen.
Klinkt dit meer als jij
Je bent naar buiten zelfverzekerd flink, maar van binnen rammelt het en voel je je onzeker, verlegen en klein. Het leefmasker naar de buitenwereld is het belangrijkste. Wat daarachter zit dat verstop je achter een eeuwige glimlach. Als het gaat over de toekomst leef je onrustig en kun je jezelf totaal suf piekeren. Je werk staat bovenaan waar daaraan kun mensen zien wie je bent in wat je doet en je bent onstopbaar. Altijd doorgaan is je motto. Relaties worden uitgehold in eenzaamheid en de eens mooie liefde is een dorre woestijn. Luisteren naar je lichaam is het laatste. Met verdoven en volstouwen van eten tot digitaal is het beste, je voelt dan het minste. Dus … hoe goed ken jij jezelf?
Als je dit herkent, leef je vanuit angst. Niet jij, maar je patronen, rollen en overtuigingen maken de dienst uit. Je hebt een dagtaak aan risico’s uitsluiten, gevaren voor willen zijn en garanties inbouwen om je veilig te voelen. Je zoekt voortdurend naar liefde en erkenning. Het ene moment vol energie en strijdlust, het andere juist lamlendig en uitgeput.
Stop met nepleven
Wij mensen zijn een vat vol conditioneringen. Maar je kunt jezelf (positief) blijven verbazen, als je eerlijk naar jezelf durft te kijken. Niet door beter of succesvoller te worden, maar door jezelf beter te leren kennen en te ontdekken wie je (altijd al) bent (geweest). Als je niet wegrent van jezelf (dat doen we gek genoeg allemaal voortdurend), maar je blijft erbij, dan ga je ontdekken dat je jezelf elke dag de gekste verhalen en illusies wijsmaakt. En wat je doorhebt, daar kan je mee stoppen. Dan weet je goed wie jij bent. En dat … is vrijheid!
Voel jij je wel goed genoeg
Werk je hard, maar lijkt het nooit af en nooit goed genoeg?
- Ben je bang om fouten te maken?
- Leg je de lat steeds hoger voor jezelf?
- Heb je de neiging alles te willen controleren?
Dan heb je last van overdreven perfectionisme. En hoewel je dat in eerste instantie veel lijkt op te leveren, kleven er in de werkelijkheid veel nadelen en (gezondheids)-risico’s aan.
Continu overleven
De stress die perfectionisme veroorzaakt, kan allerlei kleine en grote klachten veroorzaken, zoals:
- oververmoeidheid;
- slapeloosheid
- paniekaanvallen
- burn-out
Maar ook verslavingen, verstoord eetgedrag en depressieve of zelfs suïcidale gedachten en neigingen vinden vaak hun oorsprong in of worden verergerd door perfectionisme. Als je dit leest vraag jezelf dan af ‘Hoe goed ken ik mezelf?’
Aangeleerd gedrag afleren
Natuurlijk kun je proberen je perfectionisme te onderdrukken of te negeren. Maar een bal onder water proberen te houden werkt ook niet. Als je ontspannen(er) in het leven wilt staan en wilt voelen waar je wérkelijke verlangens liggen is het belangrijk dat je je perfectionisme ontmaskert. Wil je het anders, dan mag je aan de bak. Als je dat aangaat, geef je jezelf een groot cadeau. Je gaat ontdekken wie je wérkelijk bent. Je bént namelijk niet een perfectionist. Je doet perfectionistisch en dat kun je weer afleren.
Praten over jezelf
Het kan enorm opluchten om over je gevoelens te praten. Je leert jezelf daardoor beter kennen. Als je alleen blijft rondlopen met je gevoelens kun je je steeds meer alleen gaan voelen. Gedachten kunnen gaan malen in je hoofd. Ook kun je je gedachten makkelijker vormen als je het hardop doet tegen iemand die je vertrouwt. Ze zijn minder beangstigend en minder groot als iemand anders er vanaf weet. Misschien denk je dat niemand je begrijpt, maar dat is niet waar. Ook voor jou zijn er mensen die je (willen) begrijpen. Mijn praatgesprekken helpen mensen om zichzelf beter te leren kennen in wie ze zijn en wat ze voelen. Waar je niet over praat, blijft schreeuwen in je hoofd. Kiezen voor weten hoe goed je bent en zelfliefde begint met echt praten over wie jij bent, maar ook wat je dwarszit en welke levensvragen dwarsliggers zijn in je geluk.
Praten maakt je brein happy
Als we over onszelf praten worden niet alleen de breinregio’s geactiveerd die over zelfgerelateerde gedachten gaat, maar ook delen van het mesolimbische* dopaminesysteem die gaan over beloning. Als we over onszelf praten, ervaren we dus fijne gevoelens en motivatie, op dezelfde manier als we bijvoorbeeld ervaren door seks, cocaïne en lekker eten. En die intrinsieke beloning zorgt ervoor dat we alleen maar méér over onszelf willen praten, zelfs als we merken dat anderen dat niet bijster interessant vinden. Dus wil je wat dan ook over jezelf kwijt praat erover je brein zal je belonen met een goed gevoel en geluksstoffen.
Praten met Marjanne is een gezellig praatgesprek aan de keukentafel
Het keukentafelgesprek is een gesprek van mens tot mens. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Praten met Marjanne is een open en vertrouwelijk samengesprek aan de keukentafel voor iedereen die zijn of haar levensverhaal wil delen. Wat er ook speelt in je leven wat niet lekker loopt, ik ben er voor je. Een gesprek met mij kun je zien als een open deur naar je hart en ziel.
Als dame van 60+ kan ik zeggen dat ik beschik over een brede & ruime levenservaring met daarbij gezonde portie kennis aan coaching. Al jaren staat mijn huiskamer open voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek of zomaar het hart wil luchten. Van een gewone babbel tot een diepgaand gesprek, ik ben er voor jou. Voel je dan ook vrij om alle levensgebieden komen aan bod te laten komen; levensvragen, kinderen en opvoedingen, relatie hart- en zielskwesties. Hoeveel gesprekken je met mij wilt, bepaal jezelf. Zelfs één gesprek biedt ruimte en praktische tips om dingen anders aan te pakken. Het kan ook een eerste stap zijn naar een meer ontspannen en gelukkiger leven. En … weet dit delen doet helen.
Ik hanteer een gespreksduur van anderhalf uur. Uiteraard ben je niet strikt gebonden aan deze tijd. Langer samen praten kan altijd, alleen vraag ik je om dit vooraf aan te geven. Als je een gesprek met mij wilt dan kan vaak binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je kunt een gesprek aanvragen door mij een e-mail te sturen met daarin je persoonsgegevens, gewenste datum en tijd en natuurlijk waarover je met mij een gesprek wilt aangaan. Ik zal zorgen dat er verse koffie of thee voor je klaar staat. Voel je welkom …
Warme groet Marjanne.
* (Het mesolimbische systeem is vooral betrokken bij emotie, cognitie en geheugen. En tenslotte speelt het mesocorticale systeem (reguleert onze emoties en beloningen) een belangrijke rol bij het plannen en doelgericht handelen.)