De herfstblues is weer begonnen
De blaadjes vallen van de bomen en het wordt kouder. Het regent vaker en er staat soms een gure wind. Bij sommige mensen komt dit weerbeeld overeen met hun stemming. De herfst maakt zijn intrede. Voor de ene het mooiste seizoen van het jaar, voor de andere een moeilijke periode. De dagen worden korter en we voelen ons futlozer. Wat kan je er tegen doen? Ook al wordt de herfst door dichters lyrisch bezongen, niet iedereen vindt dit seizoen wondermooi. Dwarrelende bladeren kunnen ook zorgen voor herfstblues en zelfs voor een herfstdepressie. Ben je op regenachtige dagen als deze moe, prikkelbaar en een beetje somber? Kans is groot dat je de herfstblues hebt.
YEP, het is oneindig veel keer lekkerder om met in je zomeroutfit in de Spaanse zon te liggen, maar de herfst heeft ook zo zijn charmes. Want de herfst is meer dan hoosbuien, stormgevaar en algehele ellende. Dus voordat we allemaal in een depressie schieten, hierbij een steuntje in de rug. We love de herfstblues! – Ja écht, en nu allemaal in koor! Ook al klinkt een beetje herfstblues heel normaal en is het in eerste instantie niet heel dramatisch, toch is het beter om er niet te licht over te denken. Hoe sneller je weer van die seizoensgebonden stemmingsblues af bent of er iets aan doet, des te kleiner is de kans dat de donkere seizoenen jouw humeur zullen bederven.
De oorzaak van de herfstblues
Alle seizoenen hebben zo hun mooie kanten, maar de herfst en winter blijken bij veel mensen, vooral bij vrouwen, een minder fijne kant met zich mee te brengen: de ‘herfstblues’, ofwel een herfstdip. Hoe komt dit eigenlijk, wat zijn de symptomen, waarom gebeurt dit vooral bij vrouwen en vooral: wat kun je ertegen doen? Voel je je met het vallen van het blad dus gewoon wat futloos, ben je moe terwijl je genoeg geslapen hebt of ben je gewoon somber? Dan heeft de herfstblues je te pakken en heb je meer licht nodig.
Hoe staat het met jouw herfstblues
Dan nu de vraag aan jou. Hoe dwarrelt het in jouw hoofd? Hoeveel somberheid en moeheid ervaar jij in deze periode van het jaar. Erover praten is al de helft van heling. Als jij het gevoel hebt dan er ook aan jou geen blad meer hangt in je hoofd maak dan een praatafspraak met mij. Praten over zaken is al de helft van de oplossing wist je dat? Mensen die bij mij komen met allerlei levensvragen zeggen vaak achteraf: ‘Had ik me maar eerder bij jou aangemeld om te praten. Goh zeg wat heeft mij dat opgelucht.’ Ik vind dan ook dat mensen eerder zou moeten komen om te praten het samen delen is de helft van helen.
Het is belangrijk je problemen met anderen te delen. Praten lucht op! Door te praten over je problemen geef je voor jezelf toe dat ze er zijn. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Misschien worden je klachten wel minder door ze te delen en steun te vinden. Door hardop te denken breng je voor jezelf in kaart wat je klachten precies zijn en hoe erg ze zijn. En misschien ontdek je dat je niet de enige bent met dit probleem.
Laat je bloed checken op vitamine D
Door de combinatie van het overvloedige zonlicht en het vele buiten zijn, maakt ons lichaam in de zomer veel vitamine D aan. In de herfst daalt deze vitamine D-productie, waardoor sommigen mensen ongemerkt richting een tekort bewegen.
Laat, als je veelvuldig last hebt van moeheid of voor je gevoel echt gebukt gaat onder een ‘herfstdip’, in oktober of november je bloed eens prikken bij de huisarts en check hoe het precies is gesteld met je vitamine D-gehalte. Slik aanvullend vitamine D, mocht deze waarde in jouw bloed te laag zijn. Hiermee voorkom je dat je vatbaar wordt voor moeheid en depressie.
Volg met passie de seizoenen
Mocht je nog een najaarsvakantie willen plannen, overweeg dan om iets te doen wat alleen in die ‘donkere’ maanden kan. Maak aan het begin van de herfst een keer een mooie herfstwandeling op de schitterende heidevelden in Drenthe of elders in het land. Ga gewoon eindeloos wandelen door de prachtige bruin-rood-geel-gouden herfstbossen. Prima tijdverdrijf tijdens een zondagse wandeling: het schoppen tegen een hoop bladeren. Of er gewoon inspringen. Omdat het kan.
Walnotentaart, eikeltjespasta en wilde kastanjesoep, het maakt allemaal niet uit. Je raapt de noten gewoon zo uit het bos. Helemaal budget/eco/biologisch-proof. Het is weer tijd voor de beste te-laat-kom-smoes uit de Nederlandse spoorgeschiedenis: “Sorry, de NS rijdt niet vanwege natte bladeren op het spoor.” Of beter: “Vanwege een verwachte storm – ahum, regenbuitje – rijden er minder tot geen treinen.” De zon gaat weer zo lekker laag bij de grond hangen waardoor de ochtenden stralend goud kleuren. Instagrammetje waard hoor. Een scheutje likeur door je koffie om je extra warm te worden.
Het zomerseizoen laten we de komende negen maanden ver – heel ver – achter ons. Dat wordt weer aanvallen op al het lekkers dat je krijgt voorgeschoteld. Vetrollen zijn oké holé, holé. En wat dacht je van al die lekkere seizoensgebonden producten die in de supermarkt liggen? Kruidnootjes, pompoen en alles wat overgoten is met kaneel en karamel. Je kunt nooit genoeg sjaals hebben in de herfst. Elke dag een andere! Lang leven de herfstblues!
Naast de goudgele kleuren van het bos, heeft de herfst nog zoveel andere mooie kanten: pompoen, quiche en uientaart zijn in het seizoen, een kop thee of warme chocolademelk smaakt dubbel zo goed na een lange dag in het bos, en warm ingepakt in de zon zitten en de laatste warmte van de dag op je gezicht voelen geeft een heerlijk gevoel van rust.
Herfst gaat over rijping en oogst
Psychologisch gezien is de zomer het seizoen waar alles qua groei in een stroomversnelling raakt en in het volle licht komt te staan – zowel de leuke als de minder leuke dingen in het leven. In de herfst gaat het niet meer over groei, maar over rijping en oogst, wat de herfst het ideale seizoen maakt om te reflecteren op wat er wel en niet heeft gewerkt in het tot bloei brengen van je dromen, ideeën en ambities.
Herfst is doorvoelen en loslaten
Wanneer de herfst energie je zo naar binnen leidt, kom je vanzelf ook weer de dingen tegen die je in de afgelopen tijd pijn hebben gedaan. Gebeurtenissen die je liever anders had gezien, en die je gekwetst hebben of onzeker hebben gemaakt. Hopelijk waren er ook fijne dingen en voel je vreugde als je daaraan terugdenkt. Maar als je oprecht diep bij jezelf naar binnen kijkt, kan je ook je verdrietige gevoelens niet onderdrukken. Dat zou je ook niet moeten willen, want de herfst energie helpt ons om dingen los te laten. Zoals de bomen hun bladeren laten vallen. Iets écht loslaten kan alleen als je het eerst nog een keer goed vastpakt. Pas als je het totale effect van bepaalde gebeurtenissen op jou hebt doorvoeld, kan je het ook volledig loslaten. Dan hoeven er geen restjes oud zeer meer onder de oppervlakte te blijven schuilen.
Herfst is door het donker heen meebewegen
Meebewegen met de energie van de herfstblues kan best spannend zijn. Helemaal in yin gaan, betekent alles voelen wat er is. Zonder je ertegen te verzetten of ervan weg te vluchten. Zoals de herfst de voorbode is van de koude, donkere winter, zo leidt de energie van dit seizoen je naar de donkerste krochten van je binnenwereld. Met al je angst en pijn. Maar hoewel je al je verdriet mag doorvoelen, hoef je er niet in te blijven hangen. Als jij goed voor je eigen levensenergie zorgt, ben je in staat om door het donker heen te bewegen.
Herfst in balans
Zoals yin en yang in de natuur een continue dans met elkaar uitvoeren, zo heeft ook ieder mens yin en yang energie in zich. In de herfst zal de yin energie meer worden geactiveerd. Zoals gezegd is gezonde yin flexibel genoeg om zich door donkere gevoelens heen te bewegen en los te laten. Als dat niet lukt en yin stagneert, blijven mensen steken in hun verdriet. Dat kan zelfs leiden tot depressie. Denk maar aan de beruchte herfstdip. Als je merkt dat dit het geval is bij jou, is het tijd om hulp te vragen. Door je al pratend op mentaal-emotioneel en energetisch niveau te laten behandelen, kan de yin energie weer in balans komen. Daarmee wordt loslaten makkelijker en zet je vanzelf een stapje in jouw persoonlijke groei. Ervaar wat het is om met de herfstblues aan de slag te gaan door samen te praten.
Praten met Marjanne is een gezellig praatgesprek aan de keukentafel
Het keukentafelgesprek is een gesprek van mens tot mens. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Praten met Marjanne is is een open en vertrouwelijk samengesprek aan de keukentafel voor iedereen die zijn of haar levensverhaal wil delen. Wat er ook speelt in je leven wat niet lekker loopt, ik ben er voor je. Een gesprek met mij kun je zien als een open deur naar je hart en ziel.
Als dame van 60+ kan ik zeggen dat ik beschik over een brede & ruime levenservaring met daarbij gezonde portie kennis aan coaching. Al jaren staat mijn huiskamer open voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek of zomaar het hart wil luchten. Van een gewone babbel tot een diepgaand gesprek, ik ben er voor jou. Voel je dan ook vrij om alle levensgebieden komen aan bod te laten komen; levensvragen, kinderen en opvoedingen, relatie hart- en zielskwesties.
Hoeveel gesprekken je met mij wilt, bepaal jezelf. Zelfs één gesprek biedt ruimte en praktische tips om dingen anders aan te pakken. Het kan ook een eerste stap zijn naar een meer ontspannen en gelukkiger leven. Ik hanteer een gespreksduur van anderhalf uur. Uiteraard ben je niet strikt gebonden aan deze tijd. Langer samen praten kan altijd, alleen vraag ik je om dit vooraf aan te geven.
Als je een gesprek met mij wilt dan kan vaak binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je kunt een gesprek aanvragen door mij een e-mail te sturen met daarin je persoonsgegevens, gewenste datum en tijd en natuurlijk waarover je met mij een gesprek wilt aangaan. Ik zal zorgen dat er verse koffie of thee voor je klaar staat. Voel je welkom …
Warme groet Marjanne.