Buitenlucht maakt je brein gezonder

Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson. Een gezonde portie natuur kan je brein in meer dan één opzicht verbeteren. Om te beginnen kan het buiten zijn de concentratie verhogen. Een studie heeft de concentratie tussen kinderen met ADHD die buiten speelden, vergeleken met degenen die binnen gespeeld vergeleken. Kinderen die na schooltijd en in het weekend lekker buiten speelden vertoonden minder symptomen van ADHD. Ook werden kinderen binnen creatiever met samenspelen in plaats van digitaal spelen.

Buitenlucht is goed voor je hersenen

Er is aangetoond dat een wandeling je creativiteit enorm kan verhogen! Terwijl je loopt, of dat nou in een bos door een winkelcentrum is, word je creatiever en zul je sneller goede ideeën krijgen! Vaak blijkt alleen al het zien van een groene omgeving een positief effect op je hersenen en cognitieve vaardigheden te hebben, en naar verwachting neemt dat toe als je in de natuur loopt of sport. Verblijven in de natuur kunnen we rustig een wondermiddel voor de hersenen noemen. Je aandacht en geheugen gaan erop vooruit, je stress neemt af, je stemming klaart op en je wordt gestimuleerd om meer te bewegen. Wondermiddelen zijn schaars. Zeker als ze niks kosten, goed te verkrijgen zijn en wetenschappelijk onderzocht worden. Laten we er dan ook gebruik van maken. Hierbij schrijf ik aan iedereen een dagelijkse portie natuur voor, voor ons algehele welzijn.

Dat buitenlucht je brein gezonder maakt kun je lezen in het onderstaande artikel:

https://mediq.nl/verhalen/tugba-korkmaz-sahin-bewegen-in-de-buitenlucht


Wandelcoaching

Praten met Marjanne kan gezellig aan de keukentafel, maar ook in de buitenlucht. Regelmatig heb ik met cliënten wandelcoachingsgesprekken. Wandelcoaching is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur en de coach regelmatig de natuur actief inzet in het gesprek. De voordelen van wandelen in de natuur tijdens een coachingstraject zijn divers en per persoon verschillend. Om je toch een idee te geven, hierbij wat inzichten wat wandelcoaching voor je kan doen.

  • De natuur werkt rustgevend, waardoor je je makkelijker kunt ontspannen.
  • In de natuur worden je zintuigen meer geprikkeld waardoor je meer lichamelijke ervaringen hebt terwijl je gedachten minder aanwezig zijn.
  • Door te wandelen in de natuur komen gedachten en gevoelens letterlijk in beweging.
  • In de natuur ben je er “echt even helemaal uit”. Hierdoor neem je makkelijker afstand van de dagelijkse beslommeringen en patronen.
  • Je krijgt rust en ruimte in je hoofd, waardoor je je beter kunt concentreren, vrijer en helderder kunt denken, en makkelijker beslissingen kan nemen. De stilte schept ruimte in je hoofd.
  • Na een wandeling voelen mensen zich minder angstig of somber en de spanning in de spieren neemt af.
  • Natuurlijke symbolen en metaforen werken verhelderend en leiden tot mooie inzichten. De wandelcoach maakt gebruik van metaforen uit de natuur. Ze kan je bijvoorbeeld vragen welke boom overeenkomt met hoe je je nu voelt. Dit kan leiden tot creatieve manieren van denken en verrassende persoonlijke inzichten.
  • Een gesprek in een wisselende natuurlijke omgeving zorgt ervoor dat je inzichten beter kunt onthouden, waardoor de inzichten ook beter doorwerken.
  • Wandelcoaching werkt sneller, laagdrempeliger en meer plezieriger dan traditionele (binnen) therapie. Je hoeft niet in een kamertje te zitten en iemand recht aan te kijken; veel coachees ervaren wandelcoaching hierdoor als laagdrempelig en plezierig. Juist dat geeft ruimte om samen de diepte in te gaan.
  • Daarnaast brengt al die frisse lucht je hersenen in een hogere versnelling. Dus stop met cafeïne en ga naar buiten voor een wandeling in het park. Sommigen zeggen dat je van 20 minuten buiten net zo wakker worden kan worden als van een kopje koffie.

De buitenlucht is een effectieve ontspanner

Wanneer je last hebt van stress wil je in de eerste plaats weer ontspannen. De natuur blijkt dit teweeg te brengen en daar hoef je eigenlijk weinig voor te doen (waarover hieronder meer). De natuurlijke omgeving, het groen, de stilte, het bospad met grind en takjes – dit alles brengt ons uit het hoofd en in de ervaring van dit moment. De prikkels uit de natuur kunnen we bovendien ‘zacht’ noemen: ze schreeuwen niet om onze aandacht zoals een reclame dat doet; en dat geeft rust.

Onze hersenen als fabriek

Ik zie onze hersenen en lichaam, als een fabriek, die fabriek heeft de juiste input nodig om goed te kunnen produceren. Om überhaupt energie te kunnen leveren wanneer dat nodig is. Om creatief te kunnen zijn, om in stressvolle situaties voor een oplossing te kunnen zorgen. Daar heeft je brein de juiste voedingsstoffen, ontspanning, maar ook beweging voor nodig. Zie het maar als een fabriek waar nooit onderhoud aan de machines wordt gedaan en deze niet de juiste olie en aansturing krijgen, dan lopen de machines op den duur vast en zal er vertraging ontstaan. Dit werkt in het brein exact hetzelfde.

Dat bewegen goed is voor onze gezondheid dat weten we allemaal. Dat bewegen belangrijk is voor onze hersenen, daar kunnen we nog winst behalen. Bewegen zorgt er namelijk voor dat je niet alleen stress reduceert, maar ook dat je cognitieve functies (hersenfuncties) veel beter voor je kunnen werken. Door bewegen (vooral in de natuur) word je slimmer en gelukkiger.

De ongezonde tijd van nú

De techniek maakt het ons steeds makkelijker, denk aan roltrappen, AH-bezorgservice, alles wat je online kunt bestellen, het wordt geleverd en je hoeft amper nog je luie stoel uit. Alle machines nemen het fysieke werk uit handen. Werkzaamheden die de afgelopen 100 jaar drastisch zijn veranderd, dagenlang achter je computer omdat de werkzaamheden daar plaatsvinden, werken daar ook niet aan mee. Onderaan deze blog vind je nog enkele praktische handige tips die je direct kunt inzetten om vaker te bewegen. Al deze ontwikkelingen maken het ons makkelijker, maar maken ons zeker niet gezonder. Het voorkomt dat we goed blijven bewegen, terwijl bewegen zo belangrijk is voor je lichaam en ook zeker voor je brein.

De buitenlucht bevordert je vitamine D-inname

Het is lastig om je ADH-vitamine D alleen uit de voeding te krijgen. We moeten echt proberen om 80 tot 90 procent van onze ‘zonvitamine’ uit die gouden stralen te krijgen! We weten dat we ons in moeten smeren om huidkanker te voorkomen, maar aan de andere kant moeten we ook vitamine D opnemen voor botgroei, celgroei en het verminderen van ontstekingen. Helaas kan je huid alleen vitamine D opnemen wanneer je je nog niet hebt ingesmeerd. Daarom wordt aangeraden om verstandig met de blootstelling aan de zon om te gaan. Voor de meeste van ons, betekent dat ongeveer 10 tot 15 minuten onbeschermd in de zon. En nadat je een beetje vitamine D hebt gekregen, pak dan de zonnebrandcrème om je in te smeren. Dan kan je verder rustig buiten blijven.

Elegant verouderen

Een onderzoek toont aan dat dagelijks verblijven in de buitenlucht, ouderen kan helpen langer fit en gezond te blijven. Deelnemers aan de studie die op 70-jarige leeftijd elke dag tijd in de buitenlucht doorbrachten, hadden op 77-jarige leeftijd aanzienlijk minder klachten van pijnlijke botten of slaapproblemen en andere aan gezondheid gerelateerde problemen, dan degenen die niet elke dag naar buiten waren gegaan. Tuinieren kan helpen bij dementie en patiënten die een beroerte hebben gehad. Ze verbeteren hun sociale vaardigheden en zelfvertrouwen, terwijl hun mobiliteit en behendigheid kan toenemen.

De buitenlucht goed voor stressreductie

Het is aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur leidt tot een lager stressniveau. Laat ik je vertellen dat gewoon kijken naar een tuin of bomen of naar buiten gaan voor een wandeling, zelfs als het in je eigen buurt, vermindert stress. Een natuurlijke omgeving leidt tot stressreductie. Het fysiologische bewijs – een lagere hartslag – laat dit zien.

Nog een reden dat Moeder Natuur kan dienen als stress-booster is door middel van geur. De geur van veel bloemen, waaronder jasmijn, seringen en rozen, hebben bewezen stress te verlagen en ontspannend te werken. Het is zelfs aangetoond dat de geur van verse dennen depressie en angst kan verminderen.

De buitenlucht maakt ons gelukkig

Naast het helpen verlagen van stress, kan het meer tijd doorbrengen in de natuur een positief effect hebben op je stemming. Hoewel we niet precies weten waarom dit gebeurt in ons lichaam. De theorie is dat we positief reageren op dingen die goed voor ons zijn. Bomen bieden schaduw, bescherming en hebben vaak fruit en noten, dus ze zijn een bron van voedsel, bescherming en comfort. Het idee is dat we blij worden van dingen die goed voor ons zijn. Daarom helpen bomen en andere natuurlijke elementen ons bij het verbeteren van ons humeur.

Praten met Marjanne is een gezellig samengesprek aan de keukentafel

Het keukentafelgesprek is een gesprek van mens tot mens. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Praten met Marjanne is is een open en vertrouwelijk samengesprek aan de keukentafel voor iedereen die zijn of haar levensverhaal wil delen. Wat er ook speelt in je leven wat niet lekker loopt, ik ben er voor je. Een gesprek met mij kun je zien als een open deur naar je hart en ziel. 

Als dame van 60+ kan ik zeggen dat ik beschik over een brede & ruime levenservaring met daarbij gezonde portie kennis aan coaching. Al jaren staat mijn huiskamer open voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek of zomaar het hart wil luchten. Van een gewone babbel tot een diepgaand gesprek, ik ben er voor jou. Voel je dan ook vrij om alle levensgebieden komen aan bod te laten komen; levensvragen, kinderen en opvoedingen, relatie hart- en zielskwesties. 

Hoeveel gesprekken je met mij wilt, bepaal jezelf. Zelfs één gesprek biedt ruimte en praktische tips om dingen anders aan te pakken. Het kan ook een eerste stap zijn naar een meer ontspannen en gelukkiger leven. Ik hanteer een gespreksduur van anderhalf uur. Uiteraard ben je niet strikt gebonden aan deze tijd. Langer samen praten kan altijd, alleen vraag ik je om dit vooraf aan te geven. 

Als je een gesprek met mij wilt dan kan vaak binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je kunt een gesprek aanvragen door mij een e-mail te sturen met daarin je persoonsgegevens, gewenste datum en tijd en natuurlijk waarover je met mij een gesprek wilt aangaan. Ik zal zorgen dat er verse koffie of thee voor je klaar staat. Voel je welkom …

Warme groet Marjanne.

Praten met Marjanne

Chat openen
Waarover wil jij met mij praten?
Wat kan ik voor jou doen?
Samen praten is samen delen en helen met Marjanne. Over jezelf praten is het liefdevolste geschenk wat je jezelf kunt geven. Geef jezelf dat cadeau en ontdek wat die liefde met jou doet.