Hoe staat het met jouw breincrash

Na een tijdje van stilte en genietend van de zomer heb ik de schrijfdraad weer opgepakt voor een verse nieuwsbrief. Mijn zomer heb ik intensief leren lezend en genietend verdiepend doorgebracht. Wat ik vooral heb gedaan is het proberen van hoe hou ik mijn brein gezond op de rails in deze bijzonder onbegrijpelijke tijd. Hoe voorkom in deze aparte tijd een breincrash? Waar is de logica van onze overheid? Waar is de logica van de mens die alles als een stoomwals over zich heen laat komen. Persoonlijk denk ik daar het mijne over. Wat ik wel wil zeggen dat als je vandaag het ene en zorgt en morgen het andere dat komt niet goed! Als je dat, maar flink herhaalt een mensenbrein als vanzelf instort en komt te staan in een stand van stilstaan. Mensen worden dan een soort passieve robots die het niet meer kunnen verwerken en worden ja-knikkers of nee-schudders zonder inhoud. Logisch toch of niet soms?

Veroorzakers breincrash

Maar er zijn ook andere zaken die een breincrash kunnen veroorzaken dicht bij huis. Bijvoorbeeld in je relatie, een dwars en wars verleden. Of dat je volkomen verstrikt ben geraakt in je eigen denken en doen door wie of wat dan ook. Een breincrash hoef je niet zoeken in ver weg, die kan dicht bij zijn. Laat ik je een ding meegeven. Als jij in je persoonlijke leven een breincrash ervaart in welke vorm dan ook, praat erover! Want praten maakt de kapotte treinstukken weer tot heling komen. Mijn persoonlijke motto is: “Praten is de diamant voor je brein, zwijgen is verroest ijzer”! Aan jou de keuze.

Ons brein is een bijzondere machine. We zijn ons brein en leven naar ons brein. Bestaat er zoiets als vrije wil? Besturen we onze gedachten zelf of hebben we daar geen controle op? Eén ding is wel zeker als je brein overloopt dan instort het en wordt het tijd om in gesprek te gaan. Praten met Marjanne is dé oplossing om je breinmachine weer gezond op de rit te krijgen en nog eens gezellig ook. 

Snelle beslisser

De wereld om ons heen is ongelooflijk moeilijk. Al onze zintuigen worden continu geprikkeld. Wees je maar eens bewust van wat je voelt, hoort, proeft of ruikt terwijl je dit leest. Merk je hoeveel er om je heen gebeurt wat je pas opviel toen je er bewust aandacht aan gaf? Voel en ervaar je de bewustwording!

Aan ons brein is de taak om rust en overzicht te brengen in die overvloed van waarnemingen. Het zorgt ervoor dat je je, terwijl je dit boek leest, kunt concentreren op de tekst en dat je niet afgeleid wordt door al die andere prikkels in je omgeving. Hartstikke handig. Maar er zit ook een keerzijde aan. Omdat ons brein ‘selecteert’, om die rust en overzicht te scheppen, zien we soms niet wat er feitelijk gebeurt, maar zien we de interpretatie ervan. We nemen de wereld waar als wat ons brein ervan maakt. Niet als hoe de wereld echt is.

Onze onbewuste beslissingen, de hele dag door, hebben veel meer invloed op ons gedrag dan we denken. Dat begint al heel vroeg. Vanaf het moment dat we geboren zijn kijken we naar andere mensen en proberen we ze te labelen, om het makkelijker voor onze hersenen te maken. We leren ook van jongs af aan voortdurend van de mensen in onze omgeving – van de mensen die zijn zoals wijzelf. Het is gewoonweg onmogelijk om niet beïnvloed te worden door de mensen om je heen, de cultuur en de samenleving waarin je opgroeit. De ideeën, opvattingen, normen en waarden van onze omgeving maken een diepgewortelde indruk. Wist je dit trouwens? “We zijn het product van de vijf mensen met wie we het meeste omgaan”. Hun opvattingen vatten post in ons onderbewuste. Dus pas op met wie je omgaat. 

Op basis van al die ideeën, opvattingen en waarden zijn we onze omgeving voortdurend aan het labelen en categoriseren. Dat is een overlevingsstrategie van ons brein. En op elk moment van de dag worden we omgeven door informatie – geluiden, beelden, geuren, feiten, gebeurtenissen en gevoelens. Het zou onmogelijk zijn om voortdurend elk gegeven mee te wegen bij alles wat we doen, of bij elke beslissing die we nemen. En dat doen we dan ook niet. We gaan voortdurend uit van aannames en verwachtingen die het automatische deel van onze hersenen in beweging zetten.

Braincrash

Allemaal in hetzelfde schuitje

Iedereen heeft overtuigingen en daarmee bepaalde onbewuste vooroordelen over anderen. Vaak zijn die positief over mensen die op ons lijken en in onze zogeheten ‘binnengroep’ zitten. Vaak wat negatiever over de mensen in de ‘buitengroep. We hebben die oordelen en overtuigingen over anderen, maar ook over groepen waartoe we zelf behoren. Als jij nu denkt ‘nou, dat heb ik eigenlijk helemaal niet’? Dan kan ik je ongezien verklappen: jawel. Want er is echt niemand op de wereld die dit soort onbewuste oordelen niet heeft. Het is geen opzet of onwil. Het is ons brein, dat ongevraagd verbindingen legt. Wat betekent dit allemaal voor verschillen? Veel. Je brein beter leren begrijpen is een belangrijk ingrediënt om diverse breinfilters te kunnen bouwen. Om te beginnen maakt ons brein dus dat we een voorkeur hebben voor mensen die op ons lijken. Dat werkt door in hoe we mensen beoordelen en kiezen voor met wie we omgaan. Het druist misschien in tegen al onze vaste overtuigingen, maar keer op keer blijkt dat we niet per se kiezen voor ‘de beste mensen’. Ondanks onze bewuste bedoeling, ondanks onze bewuste wens om werkelijk de beste mensen te kiezen om mee om te gaan. We kiezen onbewust voor ‘mensen die zijn zoals wij’. Dit is misschien niet wat we werkelijk willen, maar het is wel wat we doen. Waar ter wereld dit ook wordt onderzocht, in alle culturen, in alle leeftijden hebben mensen een onbewuste voorkeur voor mensen die ‘op ons lijken’. Terwijl het gezond zou zijn voor ons brein om eens wat vaker in de buitengroep te snuffelen en andere breindenkers te ontmoeten. 

Hoe voorkom je een breincrash

Put je amygdala (het emotionele onderdeel van het brein dat zich met vooral bezighoudt met het verwerken van negatieve prikkels) niet uit door jezelf onder te dompelen in elk individuele dataset die voorbijkomt. Door je amygdala te ontlasten komt er weer rust en ruimte om te genieten van de onverwachte mooie dingen om je heen. Zoals dat je nu kunt ontbijten met het hele gezin omdat je niet vroeg de deur uit hoeft. Of dat je eindelijk kunt genieten van een lunch met een broodje kip met guacamole doordrongen van knoflook omdat je volgende klantafspraak toch virtueel is. Of welke hersenprikkel er ook is. Je gedachten gaan en komen als een oneindige stroom die hou je niet tegen. Wel wat je er mee doet. Leef meer bij de dag en het uur. Laat eens vaker de boel de boel. Lukt dat niet dan ga je op ramkoers die leidt tot een breincrash!

Alles is bespreekbaar

Als dat eenmaal is gebeurd wacht dan niet te lang en kom voor een gesprek. Elke vorm van breincrash is bespreekbaar. Dat klinkt veel en is in sommige gevallen ook veel. Liefdesverdriet, eenzaamheid, ouders die scheiden, te veel gamen, studiestress, schulden, eetproblemen, somberheid, enzovoort het kan en mag over de tafel als gespreksonderwerp. Hoe groot of klein je probleem ook is, bij mijn kun je over alles praten. Het woord dat kan niet of dit is wel heel raar dat ken ik niet. Ik noemde dit al eerder, maar gezien de belangrijkheid ervan wil ik het nogmaals benadrukken. Hoe en waar het leven je ook dwarszit praat erover. Niet morgen, maar nu! Je doet niet alleen voor jezelf, maar je doet je brein er een groot plezier mee door erover te praten. 

Praten met Marjanne is een gezellig praatgesprek aan de keukentafel

Het keukentafelgesprek is een gesprek van mens tot mens. Heb je het even moeilijk, voel je je alleen of wil je je verhaal kwijt? Soms is het lastig om iemand te vinden in je omgeving die écht naar je luistert of waarmee je kan praten. Praten met Marjanne is is een open en vertrouwelijk samengesprek aan de keukentafel voor iedereen die zijn of haar levensverhaal wil delen. Wat er ook speelt in je leven wat niet lekker loopt, ik ben er voor je. Een gesprek met mij kun je zien als een open deur naar je hart en ziel. 

Als dame van 60+ kan ik zeggen dat ik beschik over een brede & ruime levenservaring met daarbij gezonde portie kennis aan coaching. Al jaren staat mijn huiskamer open voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek of zomaar het hart wil luchten. Van een gewone babbel tot een diepgaand gesprek, ik ben er voor jou. Voel je dan ook vrij om alle levensgebieden komen aan bod te laten komen; levensvragen, kinderen en opvoedingen, relatie hart- en zielskwesties. 

Hoeveel gesprekken je met mij wilt, bepaal jezelf. Zelfs één gesprek biedt ruimte en praktische tips om dingen anders aan te pakken. Het kan ook een eerste stap zijn naar een meer ontspannen en gelukkiger leven. Ik hanteer een gespreksduur van anderhalf uur. Uiteraard ben je niet strikt gebonden aan deze tijd. Langer samen praten kan altijd, alleen vraag ik je om dit vooraf aan te geven. 

Als je een gesprek met mij wilt dan kan vaak binnen twee weken, zowel overdag als in de avonduren. Je kunt een gesprek aanvragen door mij een e-mail te sturen met daarin je persoonsgegevens, gewenste datum en tijd en natuurlijk waarover je met mij een gesprek wilt aangaan. Ik zal zorgen dat er verse koffie of thee voor je klaar staat. Voel je welkom …

Warme groet Marjanne.

Praten met Marjanne

Chat openen
Waarover wil jij met mij praten?
Wat kan ik voor jou doen?
Samen praten is samen delen en helen met Marjanne. Over jezelf praten is het liefdevolste geschenk wat je jezelf kunt geven. Geef jezelf dat cadeau en ontdek wat die liefde met jou doet.